Publicitat
Publicitat

La ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica comença a recollir firmes recordant que "avui es pot"

Aina Clotet, Gerard Quintana, Najat El Hachmi, Marina Rosell, Pepa Plana, Mayte Martín o Jaume Barberà participen en la campanya

Els promotors de la iniciativa legislativa popular (ILP) de mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional i la pobresa energètica han iniciat aquest dijous la campanya de recollida de les 50.000 firmes de "complicitat" ciutadana que es necessiten perquè la petició es debati al Parlament.

En roda de premsa, el portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Carlos Macías, ha cridat a la col·laboració dels catalans per "frenar l'emergència social que es viu a Catalunya", on es registren 43 desnonaments al dia i el 10% de la població pateix talls de subministraments bàsics.

La ILP ha estat promoguda per la PAH, l'Observatori dels Drets Econòmics Socials i Culturals (Desc) i l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) per "lluitar contra el sense sentit que hi hagi pisos buits i gent sense casa", segons ha valorat Macías.

Amb aquesta iniciativa, es pretén "evidenciar la necessitat que el Govern utilitzi les seves competències i adopti mesures urgents a favor de les famílies afectades per la crisi", ha detallat la portaveu de l'Observatori Desc, Vanesa Valiño.

La situació social a Catalunya és "especialment greu" en l'àmbit de l'habitatge, tenint en compte que s'han produït 50.000 desnonaments per motius econòmics des de l'inici de la crisi, molts d'ells protagonitzats per famílies amb menors, ha precisat.

Per la seva banda, la portaveu de l'APE, Maria Campuzano, ha destacat que "ara mateix a Catalunya hi ha 300.000 famílies patint pobresa energètica, mentre no paren de pujar els ingressos de les empreses subministradores", cosa que ha instat a frenar.

Macías ha explicat que Catalunya disposa de recursos legals per fer front a aquesta situació, com destinar a famílies vulnerables els 450.000 habitatges buits que hi ha -100.000 d'entitats financeres, 80.000 de nova construcció i 270.000 de particulars-.

"Amb la ILP s'ha de frenar la concentració de la riquesa per part de les grans empreses de subministraments, entitats financeres, fons voltor i grans immobiliàries", ha destacat, i ha recordat que calen 50.000 signatures abans de tres mesos per aconseguir que es debati al Parlament.

La iniciativa es basa en diversos eixos: mesures de segona oportunitat per als sobreendeutats, paralització dels desnonaments, ajuts per a famílies sense recursos, creació d'un parc social d'habitatges a través del lloguer forçós dels pisos buits i impedir talls de subministraments a persones vulnerables.

La campanya de difusió, en què participen persones conegudes com Aina Clotet, Gerard Quintana, Najat El Hachmi, Marina Rosell, Pepa Plana, Mayte Martín o Jaume Barberà, recorda que "avui es pot" actuar contra els desnonaments i la pobresa energètica.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de