Societat 09/07/2019

Igualada i la UdL donen per tancat el cas del campus

L.v.
3 min
Igualada i la UdL donen per tancat el cas del campus

BarcelonaL’Ajuntament d’Igualada i la Universitat de Lleida (UdL) donen per tancat el cas de les factures dubtoses que haurien cobrat diversos professors i dirigents del Campus d’Igualada. Tal com va publicar ahir l’ARA, el campus va ser investigat l’any 2015 després que una denúncia anònima alertés del cobrament de 370.000 euros per unes factures només justificades amb el concepte “col·laboració tècnica” i que s’havien fet contractes amb l’empresa del fill del director del campus. En dos comunicats, els dos organismes donen per vàlides les versions dels implicats i es remeten a les investigacions que van fer la Generalitat i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que en el moment dels fets era la titular dels estudis.

Segons el comunicat del consistori, l’Ajuntament va conèixer el cas “quan es va investigar”, a finals del 2015, en tant que era membre del CETI, el Consorci de l’Escola Tècnica d’Igualada, un organisme 100% públic que gestionava el campus i que estava format per l’Ajuntament, la Generalitat i la UPC. “La investigació interna que va fer la UPC va concloure que tot era correcte i no s’havia produït cap pràctica il·legal o inadequada, tal com s’explica en el reportatge”, diu el comunicat. Tot i això, la investigació que va fer la UPC va servir de base per suspendre un mes i mig de sou i feina el director del CETI. La investigació que sí que va descartar irregularitats va ser la primera que es va fer i que va ser encarregada per la secretaria d’Universitats del Govern. L’instructor a qui es va encarregar -un professor de la UPC- va preguntar a dos dels implicats, que van assegurar que les factures eren “falsificades i que algú se les havia inventat”. En tot cas, el consistori diu que “si hi hagués novetats i es constatessin males pràctiques, l’Ajuntament seria el primer interessat en aclarir-ho i demanar explicacions”. Tant en el moment dels fets com ara, el consistori igualadí està governat pel PDCat.

La UdL, que des d’aquest curs gestiona tots els estudis d’Igualada, va ressaltar que les investigacions obertes “es van resoldre determinant que no hi havia hagut irregularitats”. Així, la UdL es va posar també “a disposició de la ciutadania, les institucions i la justícia” per donar les explicacions que calguin i va remarcar el seu compromís amb “les bones pràctiques acadèmiques i de gestió. Amb el canvi de titularitat del campus de la UPC a la UdL, els professors investigats van mantenir la plaça al centre.

L’oposició vol més transparència

Els partits de l’oposició van ser més durs amb l’Ajuntament. Igualada Som-hi (format pel PSC i els comuns) han exigit una "auditoria externa" que esclareixi les factures perquè "sobre el campus no hi pot haver cap ombra de dubte". "El millor seria fer una auditoria externa sense cap de les institucions implicades en la direcció del centre, ja que tan la UPC com la Generalitat formaven part del Consorci", demana el grup municipal, que ha recordat que "no és el primer cop que el Campus Universitari surt a la premsa per assumptes que no són de l'activitat acadèmica". Fa quatre anys, ja va ser "polèmic el fitxatge d'un exregidor com a professor universitari encara que no n'hagués exercit mai tot superant altres candidats amb experiència i també la contractació d'un familiar d'una exregidora amb responsabilitats directives al centre".

Des d’ERC van exigir al govern municipal que “no faci com si res” i “doni la cara” perquè “investigui, depuri responsabilitats i expliqui públicament què ha passat”, després de recordar que el consistori ha invertit “centenars de milers d’euros” en el campus. Per exemple, l’Ajuntament va posar 2,5 milions d’euros en el nou campus.

Poble Actiu també va afirmar que seguiran el cas i “exigiran depurar responsabilitats” si escau.

stats