Publicitat
Publicitat

Gent gran, infància en risc i discapacitats: els guanyadors de la Grossa de Cap d'any

Els 5,8 milions de beneficis de l'any passat s'han dedicat a programes per a infància i adolescència en risc

En la segona edició de la Grossa, Tributs i Jocs de la Generalitat va posar a la venda 50 milions d’euros en dècims, el doble de les vendes aconseguides en la primera edició. L'any passat els catalans en van comprar 25,28 milions, que van generar uns beneficis de 5,8 milions d'euros. Minuts després del sorteig d'enguany, el conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha xifrat en uns vuit milions els beneficis que es destinaran a la Conselleria de Benestar Social i Família. Però, a què dedicarà el Govern aquests beneficis?

Si bé l'any passat els 5,8 de beneficis es van dedicar a reforçar el finançament de programes i serveis de prevenció per a la infància i l’adolescència en risc a Catalunya, enguany es destinaran a projectes socials adreçats a la gent gran, infància en risc i persones amb discapacitat, segons ha assegurat la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté.

A dia d'avui, el departament encara no ha precisat les quantitats exactes que ha dedicat a cadascuna de les actuacions del sorteig de l'any passat. Benestar només ha explicat que la Grossa ha permès reforçar polítiques dirigides a la infància, com el programa de famílies acollidores o les anomenades cases d’infants. Algunes de les poques partides que han donat a conèixer és que els ingressos de la Grossa de Cap d’Any van permetre reforçar amb mig milió d’euros addicionals les beques per a colònies d’estiu, destinades a les famílies amb més dificultats.

Quan el 5 de maig Loteria de Catalunya va xifrar en 5,8 milions el total d’ingressos de la Grossa que es destinarien a les polítiques d’infància, Benestar va explicar que el pressupost del 2014 ja preveia una part d’aquests recursos. Després, però, el departament va rectificar i va assegurar que els 5,8 milions s’havien de sumar a les xifres del pressupost.

El sorteig sí que ha servit per frenar la caiguda dels ingressos de les loteries catalanes i del pressupost de la Generalitat per a programes d’infància, però sense arribar a recuperar els nivells de l’any 2012. Tal com ja va explicar al maig Loteria de Catalunya, les seves transferències al departament de Benestar van passar dels 11,02 milions del 2012 a 8,04 milions el 2013. Aquest any 2014 haurien baixat encara més, fins als 5,18 milions, si no hagués estat pels 5,8 milions de la Grossa, que han situat la quantitat final en 11,01 milions. Encara per sota, però, de la xifra del 2012.

El mateix ha passat amb el pressupost de la Generalitat per a programes d’infància, que va passar dels 191,5 milions del 2012 a 183,01 milions el 2013. En el pressupost del 2014 va pujar lleugerament, fins als 183,6 milions. D’acord amb l’última versió del departament de Benestar, si s’hi sumen els 5,8 milions de la Grossa, el pressupost arriba fins als 189,4 milions. Encara 2,1 milions per sota de la quantitat que es va destinar als programes d’infància el 2012.

Més continguts de