Societat 08/08/2012

Interior alerta d'una forta onada de calor els propers tres dies

La conselleria crida a extremar les mesures de prevenció davant l'elevat risc d'incendis forestals

Laura Díaz-roig
2 min
Les altes temperatures que ja es notaven ahir i que avui aniran a més obliguen a buscar formes de climatització i escollir aquelles habitacions més fresques.

BarcelonaEl conseller d'Interior, Felip Puig, ha alertat aquest dimecres d'una "forta onada de calor" que afectarà el país durant els propers tres dies, de dijous a dissabte. Puig ha remarcat que les temperatures "superaran de llarg les habituals de l'estiu" i que per això s'ha activat l'alerta del pla Procicat per onada de calor.

El conseller ha advertit que aquesta situació porta a activar l'alerta en diverses àrees. D'una banda, per l'elevat risc d'incendi forestal, i de l'altra, per les possibles afectacions en relació amb la salut. També ha remarcat, en aquest sentit, que cal tenir especial cura de les persones grans, els malalts crònics i els nens.

Puig ha destacat que l'onada de calor arriba en un moment en què els "boscos es troben secs com poques vegades ho han estat en els darrers 30 anys" i que, per això, és fonamental extremar la precaució per evitar nous incendis forestals.

Fins a 27 comarques en alerta

Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Infocat en un total de 27 comarques per perill "alt o molt alt" d'incendis, i ha demanat als municipis que extremin els serveis de vigilància. La conselleria d'Agricultura ha suspès totes les autoritzacions per activitats agrícoles que generen risc als municipis afectats, com permisos per generar restes vegetals, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres...) i s'han aturat les execucions d'obra civil a menys de 500 metres del bosc.

Puig ha demanat als ciutadans que alertin de qualsevol columna de fum i d'actituds incíviques que puguin provocar un foc. Interior ha activat tots els mecanismes de prevenció d'incendis i manté en alerta tot el cos de bombers, agents rurals i ADF, i s'han mantingut reunions per videoconferència amb el cos francès de bombers per a possibles col·laboracions. També s'ha previst un dispositiu de vigilància aèria en el qual participin de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels departaments d'Agricultura i d'Interior.

En l'àmbit sanitari, Salut Pública també ha activat el pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor en fase 2 per estar preparats per a les possibles conseqüències de la calor intensa, especialment en gent gran i nadons.

stats