COMPLEX D'OCI
Societat 24/08/2012

L'abat de Montserrat també es posiciona en contra d'Eurovegas

Falten poques setmanes per saber on es construirà Eurovegas i l'abat de Montserrat, Josep M. Soler, es mostra molt crític amb el projecte. Alerta de conseqüències en l'ordre moral, polític, ecològic i mediambiental.

Marta Pinzolas
2 min

BARCELONA.Poques setmanes abans que es faci pública la ubicació d'Eurovegas, l'abat de Montserrat ha alçat la veu contra el complex d'oci i congressos del magnat nord-americà Sheldon Adelson. En una carta feta pública ahir, Josep M. Soler ofereix tot el seu suport als bisbes catalans que ja s'havien posicionat a títol individual en contra d'aquest complex lúdic. Un d'ells, per exemple, va ser el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, que ja al juny va qüestionar la idoneïtat d'aquest projecte. "Convé no deixar-nos enlluernar per resplendors que acaben sent miratges buits", va sentenciar el bisbe, que va considerar que "l'estil de vida que proposa Eurovegas és degradant".

Dos mesos després, és el torn de l'abat de Montserrat, que, segons va confessar en la carta, s'ha esperat a conèixer les postures d'especialistes de diversos camps, com ara l'econòmic, el mediambiental i el social, per oferir la seva opinió. En paraules de Soler: "És prou sabut que el món del joc és vidriós, i que sol tenir aparellat el foment de la ludopatia, la difusió de la toxicomania, la presència de la prostitució i, fins i tot, en alguns casos, el tràfic de persones". Tot plegat, realitats que, segons l'abat, ja existeixen "per desgràcia" a Catalunya i que, per tant, no cal afavorir. "Tot això comporta un preu humà al qual no es pot superposar cap hipotètic benefici econòmic", va escriure el religiós.

Josep M. Soler també va fer referència a les conseqüències que Eurovegas pot causar a les persones. En aquest sentit, va explicar com algunes pràctiques o activitats que propiciarà el complex d'oci poden "degradar la dignitat" humana i, fins i tot, abocar les persones a "agredir la seva salut corporal i psicològica".

Per l'abat, Eurovegas comporta un estil de vida que va en contra dels valors com "el treball abnegat, l'esforç per obtenir resultats positius, l'amor a la terra, el respecte per la persona, la solidaritat o la creativitat artística i empresarial". I no només això, sinó que Eurovegas, a més, no conduirà cap a una "sortida sostenible de la crisi".

L'abat de Montserrat va voler subratllar també els motius d'"ordre moral" que hi ha en contra de la instal·lació, però va manifestar que "s'afegeixen a les raons d'ordre ecològic, polític, mediambiental i als dubtes sobre la transparència del promotor privat".

Per tot això, el monjo també va voler destacar que "no podem perdre, a costa del diner fàcil, l'equilibri natural i ecològic de la zona on es proposa de construir el complex lúdic", pel qual estan competint Barcelona i Madrid. En el cas de la capital catalana, els terrenys proposats per la Generalitat de Catalunya són al delta del Llobregat, mentre que la Comunitat de Madrid va oferir a Las Vegas Sands, la companyia nord-americana responsable del projecte, uns terrenys a Valdecarros, Alcorcón i Torrejón.

stats