SOCIETAT
Societat 20/12/2012

L'advocacia catalana proposa regular una "llei de la segona oportunitat" per reduir els desnonaments

Unes comissions de sobreendeutament extrajudicials –formades per mediadors, administradors concursals, membres d'entitats financeres i consumidors designats per l'administració– establirien un acord segons cada cas

Laura Díaz-roig
1 min

BarcelonaUna comissió d'experts liderada pel Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya (CICAC) ha proposat aquest dijous modificar algunes lleis processals per donar "una segona oportunitat" als deutors i així ajudar a reduir els desnonaments.

Entre les propostes, destaca la possibilitat que les persones que es trobin en una situació d'insolvència puguin paralitzar les reclamacions judicials sobre el seu habitatge familiar i demanar la tramitació d'un procés concursal. Això suposaria la creació de comissions de sobreendeutament extrajudicials –formades per mediadors, administradors concursals, membres d'entitats financeres i consumidors designats per l'administració– per establir un acord segons cada cas.

"En el termini de cinc anys, sempre en casos de deutors de bona fe, els deutes no pagats quedarien cancel·lats", ha explicat Christian Herrera, professor de dret processal i membre de la comissió, que ha destacat que aquest fet significaria donar una segona oportunitat als ciutadans que ara queden endeutats per a tota la vida.

Representants de la comissió, formada per juristes, notaris, advocats, jutges i secretaris, han presentat aquest dijous el document –que avui es lliurarà als partits polítics tant catalans com de l'Estat– al Col·legi d'Advocats de Barcelona.

L'informe també estableix mesures socials: el degà del CICAC, Pedro Yúfera, ha demanat reservar un mínim del 30% dels habitatges que integraran l'anomenat 'banc dolent' per destinar-los a lloguer per a persones en risc d'exclusió social.

L'estudi recull, a més, algunes de les propostes ja plantejades el març del 2011 que van ser presentades per l'advocacia catalana al Congrés.

stats