Publicitat
Publicitat

Felip Puig accepta la invitació de l'alcalde i farà el pregó de la festa major de Rasquera

El conseller d'Interior va amenaçar d'enviar els Mossos si el poble plantava marihuana. Després van fer les paus durant l'extinció de l'incendi del maig


El poble de Rasquera (Ribera d'Ebre) no perdrà el seu impuls mediàtic i tindrà aquest any un pregoner peculiar: el conseller d'Interior, Felip Puig. Fonts del departament d'Interior han confirmat aquest dijous que el conseller ha acceptat l'oferta que li va llançar l'alcalde de la població, Bernat Pellisa, de fer el pregó de les festes de Sant Domingo, el pròxim 3 d'agost. L'oferiment va néixer després de la bona entesa sorgida entre tots dos càrrecs durant les tasques d'extinció de l'incendi que va afectar la serra de Cardó-Boix el mes de maig passat. En una entrevista a l'ACN, Pellisa ha reclamat una política forestal i recursos per a la gestió dels boscos a Catalunya.

El conseller d'Interior, un dels càrrecs públics més temuts i qüestionats pels partidaris del projecte de plantació de cànnabis a la població –va arribar a advertir que enviaria els Mossos d'Esquadra perquè hi actuessin un cop els arribessin notícies que es començava a plantar el cànnabis–, ha acceptat de bon grat la proposta de pronunciar el pregó que li va transmetre Pellisa.

La relació entre tots dos ha canviat radicalment des de l'incendi del passat mes de maig, quan el conseller es va desplaçar fins a Rasquera durant dos dies per comandar les tasques d'extinció. L'alcalde recorda que "va estar al peu canó" des que va arribar al poble el matí del dia 16, "després de la nit més difícil de la meva vida". Entre tots dos, apunta, es va crear llavors un ambient de "molt suport", "transparència" i una "lleialtat institucional brutal". "Fa setmanes que estàvem a punt de brega, però ens n'havíem de sortir junts. Ens va donar suport i oferir transparència. Em va tenir molt en compte en la presa de decisions", constata.

La confirmació d'aquest nou entorn relacional es va produir fa poques setmanes, un cop passat l'incendi, quan Pellisa es va reunir amb Puig a Barcelona en una "trobada informal". "Vam parlar de tres coses: no volem que sigui una guerra, volem convertir-ho en una oportunitat per parlar i volem fer les coses ben fetes", relata en referència al projecte de plantació de cànnabis. Va ser llavors quan l'equip de govern va decidir cursar formalment la invitació. "És també el personatge de l'any a Rasquera, amb tot el que ha passat", ironitza.

Normalitat institucional


"Crec que és una oportunitat de fer veure que hi ha una normalitat institucional, que la lleialtat institucional també pot funcionar. Tot i que de vegades les posicions poden semblar des de fora antagòniques, a curta distància, per part de l'un i de l'altre, es descobreixen les persones. Amb el conseller, aquests dos dies vaig descobrir la persona. Les autoritats polítiques també les fan les persones i els sentiments, tot i que de vegades no ho sembli. Molta gent que es dedica a la política sap estar a l'altura, i el conseller va fer aquí al municipi una actuació impecable", argumenta.

L'anunci arriba pocs dies després que el mateix Puig, juntament amb el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, comparegués al Parlament per donar explicacions sobre les polítiques de prevenció i les tasques d'extinció de l'incendi del passat mes de maig. Unes explicacions que van convèncer Pellisa, en bona mesura. "La qüestió de la prevenció la tenen molt ben enfocada, però hi ha coses que hem reivindicat els últims anys i que hem de posar sobre el paper, hem de buscar finançament", ha resumit.

Lluny de voler fer "retrets" al Govern, l'alcalde de Rasquera ha reivindicat la necessitat de fer "política forestal i gestió de boscos a Catalunya" amb "voluntat política", i els recursos econòmics que reclama, amb "celeritat", més enllà de la inversió de 200.000 euros per part del consistori i més de 300.000 per part del Govern en els últims anys. Cita l'infradesenvolupament de la gestió de la biomassa enfront de la promoció de les energies renovables com un dels punts febles en aquest context durant els últims anys. "Gestionar els boscos no dóna vots, però extingir-los, sí", subratlla.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de