ASSISTÈNCIA SOCIAL
Societat 11/08/2012

L'antítesi dels assalts als supermercats

Amb el debat suscitat per l'assalt a supermercats encara recent, Reus comença aquest mes una prova pilot per recuperar aliments frescos. Amb el que sobri als supermercats s'atendran més de 6.000 persones.

Maria Ortega
2 min
SENSE RESIDUS Reus disposarà de més menjar per a persones necessitades perquè aprofitarà els productes frescos que sobrin als supermercats.

BARCELONA.Sense cadenats als contenidors ni assalts a supermercats. Reus ha dibuixat la seva pròpia línia d'actuació per posar fre a la raresa de tenir quilos i quilos de menjar que acaben cada dia a la brossa i un gruix de població que necessita suport per poder acabar el mes amb un plat a taula. El consistori del Baix Camp posa en pràctica un nou sistema, que s'aparta de qualsevol polèmica, per aprofitar els aliments frescos que els supermercats acaben llençant cada dia però que encara estan en bones condicions i que, per tant, poden ser distribuïts. A través d'un repartiment ràpid i d'instal·lacions refrigerades es podrà ampliar el ventall de menjar a disposició de la Xarxa de Distribució d'Aliments, que fins ara només gestionava productes envasats.

De fet, segons els càlculs municipals, gràcies a aquest nou servei, que implica una vigilància especial -el seguiment el fa l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària- perquè en cap moment no es trenqui la cadena de fred, s'arribaran a atendre 6.327 persones. L'Ajuntament, per la seva banda, haurà de fer una inversió anual de 60.000 euros, que aquest any es rebaixa fins als 30.000 perquè el programa no estarà en ple funcionament fins al setembre.

Una manera "legal" d'ajudar

"Hem trobat una manera legal -i menys agressiva que els assalts- de buscar l'equilibri social que necessitem en temps de molta necessitat", explica la regidora de Benestar Social de l'Ajuntament, Montserrat Vilella (CiU). La idea va néixer al setembre. La van presentar una parella d'emprenedors que buscaven maneres d'assistir les persones més desafavorides. Un objectiu que segons Vilella casava amb les constatacions que havia fet el nou equip de govern de la capital del Baix Camp, que també a demanda de les entitats socials tenia clar que no es donava l'abast a l'hora de donar atenció a una població necessitada que la prolongació de la crisi ha disparat. Per això es van plantejar desenvolupar la idea de la recollida d'aliments frescos, de la mà de l'associació Taller Baix Camp -que dóna feina a persones amb alguna discapacitat- i del Banc dels Aliments.

L'Ajuntament i aquestes dues entitats van rubricar l'acord de col·laboració al juliol i aquests dies es treballa en la instal·lació de la cambra frigorífica necessària per a l'emmagatzematge del menjar. La idea és que durant la segona quinzena d'agost el projecte comenci a funcionar com a prova pilot i que pugui estar al 100% a partir del setembre. De moment, tres supermercats s'han adherit a la iniciativa: Bonpreu, Carrefour i Simply.

El programa donarà feina a quatre persones amb discapacitat intel·lectual que per mitjà del Taller Baix Camp s'ocuparan de destriar els aliments recollits que estiguin en bones condicions dels que s'hauran de llençar. I persegueix, segons Vilella, "lligar l'atenció a les persones necessitades i la reducció de residus innecessaris". Remarca, en aquest sentit, que hi ha una bossa d'aliments "no comercialitzable però sí consumible que en aquests moments s'està malbaratant".

Des de l'Ajuntament no s'han plantejat altres mètodes de més contundència per tenir més recursos, com els que han popularitzat últimament alguns municipis, perquè asseguren que el que busquen és un canvi de mentalitat: que la gent simpatitzi amb els supermercats col·laboradors i sigui conscient de la situació i que cada cop més establiments se sumin a la iniciativa.

stats