‘S’acosta l’hivern’: primer dia de ‘Joc de trons’ a Girona

Arriben els primers decorats enmig, només, d’expectació mediàtica

A mig matí vaig treure el nas pel carrer del Rei Ferran el Catòlic. Descarregaven decorats per al rodatge que començarà d’aquí uns dies. Parades fetes amb troncs i tela, bótes, carros amb gàbies de fusta... Un típic mercat medieval d’aquests que es fan aquí i allà. Han dut una barqueta i tot al Barri Vell de Girona. Les tanques grogues municipals impedien passar, i costava aguantar el soroll del martell pneumàtic que els operaris municipals feien servir per arrencar de terra les pilones de pedra i els indicadors turístics incompatibles amb la filmació.

L’expectació només és mediàtica. Cap aglomeració, cap friqui disfressat de personatge. Algun turista que bada i, mapa en mà, demana com pot arribar ara als Banys Àrabs (segle XII). A l’entrada dels banys, m’hi trobo per casualitat un regidor de la CUP, Lluc Salellas. No el deixen passar ni a ell. Parlem de la dificultat de criticar aquest rodatge. “Som els únics que ho fem -em diu-, els veïns només ens truquen a nosaltres... No cobrarem res als de la sèrie... Hi ha dues persones de Cultura dedicades només a això...” “Està bé prendre la iniciativa”, li dic. I em pregunto: ¿tan principiants som, tan innocents, al país del turisme, per ser tan acrítics?, ¿tan enlluernats estem, encara?, ¿tan pobres som?

TV3 i la guia turística

Vist que no passa res, una locutora de televisió demana a una guia turística que expliqui al seu grup què està a punt de passar a Girona. Ella la creu, i la filmen. Càmeres d’A3, de TV3, de TV2, locutora de RAC1... Hi ha un núvol de periodistes mirant quatre peces de decorat. El món mediàtic es retroalimenta, demanes extres i es presenten 5.000 voluntaris. “La Terribas ja ha demanat de parlar-ne -em diu un responsable-, això pot ser exponencial”.

O sigui, el miracle dels pans i els peixos, el mannà que passa en trenet turístic. Els problemes amb el turisme que Barcelona vol començar a resoldre estan a punt d’arribar de cop a Girona -el carrer de la Força s’ha turistificat-, ja s’hi sent el so de les maletes rodant cap als apartaments. S’agafen uns carrers carregats d’història i se’ls sobreposa d’un dia per l’altre una ficció televisiva. És ràpid: se’ls depreda i se’ls parctematitza en un moment. Hi ha queixes dels veïns, però només seran tres setmanes i mitja de rodatge. Si això surt bé, els seus problemes tot just acaben de començar.

Adéu, Bertrana

La temporada anterior va filmar-se a Dubrovnik: com allà, tindrem el Game of Thrones Girona Walking Tour. Es veu que ja venen samarretes de la catedral de Girona i la sèrie. A la Llibreria Cafè, al carrer de Bellcaire, hi han dedicat l’aparador: llibres i una claqueta que diu “ Game of thrones ”. A la llibreria Geli em comenten que hi dedicaran mig aparador. Suposo que, per a un anglosaxó, L’hivern s’acosta remet al primer vers de Ricard III. Per a un gironí que viu del turisme, L’hivern s’acosta -nom del capítol pilot i lema promocional de Joc de trons - té un sentit un pèl diferent. No dic que les sèries estiguin per sota dels llibres. Sí que dic que som com xaiets. Adéu, Bertrana. Adéu, Ruyra. Winter is coming.

HBO indemnitzarà cinc establiments obligats a tancar pel rodatge

El rodatge obligarà cinc establiments de la zona a abaixar la persiana durant uns dies. Els afectats són el restaurant Le Bistrot i la botiga de restauració de metalls Joan Ensesa (situats a la pujada de Sant Domènec), el bar El Didal (ubicat darrere la catedral) i els bars L’Arc i Bau-Bar (a la seu del Col·legi d’Arquitectes), situats a tocar del temple. La productora indemnitzarà els negocis econòmicament per haver-los obligat a tancar però molts d’aquests acords econòmics encara no estan pactats i tampoc és clar durant quants dies hauran de deixar d’atendre els clients, tot i que en la majoria de casos serà entre un i tres dies.

Més continguts de