SOCIETAT
Societat 13/05/2011

Llorca es prepara per acollir el funeral d'estat per a les víctimes del sisme

El president del govern espanyol ha visitat la zona més afectada pel sisme, abans d'aprovar un pla d'ajudes urgent per als afectats. La ciutat desperta enmig d'un mar de dotacions de bombers i de l'exèrcit

Agències
2 min
Zapatero, avui, acompanyat de l'alcalde de Llorca / EFE

LlorcaEl president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, acompanyat del president murcià, Ramón Luis Valcárcel, de l'alcalde de Llorca, Francisco Jódar, i del ministre de Foment, José Blanco, ha visitat el municipi murcià de Llorca, que ha acollit aquest divendres el funeral d'estat per a les nou víctimes del terratrèmol que dimecres va sacsejar el poble. El govern espanyol ha aprovat després, en la seva reunió de divendres, un pla d'ajudes urgents per a la reconstrucció, mentre a peu de carrer els efectius militars i els bombers ajuden els veïns a desenrunar el poble i a tornar a poc a poc a la normalitat.

Pla d'ajudes per la reconstrucció

El govern espanyol, que aquest divendres ha reunit el seu consell de ministres, ha aprovat un reial decret llei amb mesures urgents per mirar d'alleugerir les destrosses causades pel sisme. Més de 6.000 persones han passat la nit d'avui a l'interior de les tendes muntades per l'exèrcit i per la Creu Roja.

Funeral d'estat i dol oficial

La cerimònia per a les nou víctimes mortals causades pel terratrèmol tindrà lloc aquest divendres al recinte firal de Santa Quitèria. La missa l'oficiarà el bisbe de la diòcesi de Cartagena, José Manuel Lorca Planes, a partir de les 11 hores i hi podran assistir 1.150 persones. Els prínceps presidiran la cerimònia, a la qual també assistirà Zapatero. Una de les famílies no ha volgut participar en el funeral d'estat, ja que no professava la religió catòlica. El govern espanyol, a més, ha decretat els dies de divendres i dissabte com a jornades de dol oficial.



Lent retorn a la normalitat

Molts veïns han hagut de passar una altra nit al carrer, mentre d'altres intenten reprendre l'activitat habitual. Els comerços que dijous no van obrir en tot el dia continuen tancats, tot i que es percep una mica més d'activitat, especialment en les cafeteries que comencen a pujar les persianes i a servir esmorzars. En Mateo és propietari d'un pis que a hores d'ara presenta un aspecte gairebé bèl·lic. A la façana llueix el color vermell de l'esprai que li impedeix aproximar-s'hi. "M'han dit que torni d'aquí tres dies, no sé ni on portar als meus fills", lamenta. Igual que la resta dels seus veïns, el Mateo està tractant de digerir la tragèdia. "Avui vull anar a treballar", afirma Mateo resumint el sentiment de la ciutat.

Militars i bombers al carrer

Llorca s'ha despertat aquest divendres enmig d'un mar de dotacions de bombers i de l'exèrcit. El barri de la Vinya, un dels més afectats del municipi, va ser l'únic lloc on es va esfondrar un edifici. Aquest matí el barri és ple de vehicles de la Unitat Militar d'Emergències (UME), que no han deixat de treballar durant tota la nit envoltats de veïns que intentaven tenir notícies de l'estat dels seus habitatges. Al carrer es podien comptar fins a 12 vehicles de l'exèrcit i set camions de bombers, segons informa EFE.

stats