Madrid aprova l''operació Chamartín', el seu projecte urbanístic més gran, després de dècades de bloqueig

Ecologistes i veïns s'oposen al projecte de 3 milions de metres quadrats i 10.500 habitatges 

L'Ajuntament de Madrid ha aprovat aquest dilluns per unanimitat la que és la seva operació urbanística més gran i el projecte de regeneració urbana més gran d'Europa, Madrid Nuevo Norte, conegut popularment com a 'operació Chamartín', que ha estat bloquejat durant 26 anys. 

Les obres afecten un espai de 3 milions de metres quadrats on s'edificaran 10.500 habitatges –4.000 dels quals públics–, un nou districte financer amb la torre més alta d'Espanya i la reforma de l'estació de Chamartín.

El projecte es desenvoluparà durant 25 anys: en el segon semestre del 2021 començarà la urbanització i haurà de passar una altra dècada perquè comencin a construir-se els edificis. Suposarà una inversió de 7.100 milions d'euros i la creació de 200.000 llocs de treball, directes i indirectes. 

La promotora privada Distrito Castellana Norte (DCN), que explotarà els terrenys públics principalment del ministeri de Foment, ha mostrat la seva satisfacció per l'aprovació. El projecte té la signatura del govern de Carmena, ha sigut aprovat per unanimitat al ple i el govern municipal del PP i Ciutadans han decidit mantenir-lo per no provocar "paràlisi", segons ha dit el delegat de Desenvolupament Urbà, Mariano Fuentes.

Ecologistes en Acció i la Federació Regional d'Associacions de Veïns s'oposen al projecte, que consideren "insostenible socialment i mediambientalment". Han anunciat que mantindran la seva lluita i presentaran un recurs davant la justícia.