Publicitat
Publicitat

Societat

Més de 500 persones es manifesten al Pertús en contra de la prostitució transfronterera

Mig miler de persones alerten de l'augment dels viatges sexuals cap a prostíbuls de l'Alt Empordà. La marxa l'han convocada diverses associacions i col·lectius en defensa dels drets de les dones

Unes 500 persones s'han manifestat aquest dissabte al matí al Pertús, a la Catalunya del Nord, en contra de la prostitució. Els manifestants han tallat la circulació principal de la localitat en una protesta en defensa dels drets de les dones i per un món sense prostitució. La marxa, sota el lema “Contra la mercantilització dels cossos i el sistema de prostitució”, ha sigut convocada per diverses associacions i col·lectius en defensa dels drets de les dones procedents dels dos costats de la frontera. Els manifestants, que han repartit fulletons als conductors que arribaven a la localitat del Vallespir, denuncien la reglamentació actual de la prostitució i reivindiquen una legislació que penalitzi els clients i no criminalitzi les dones que exerceixen la prostitució.

En el marc de la celebració del Dia Internacional contra la Violència envers les Dones, diverses agrupacions i col·lectius francesos i espanyols en defensa dels drets de les dones s'han manifestat aquest matí a la localitat del Pertús, a la Catalunya Nord, contra la prostitució.
 La manifestació, que s'ha portat a terme sense incidències i enmig d'un ambient reivindicatiu i festiu, estava encapçalada per una pancarta en què es podia llegir “els nostres cossos no són mercaderia”.

Una de les portaveus del col·lectiu Dones d'Enllaç, Glòria Casas, ha destacat que amb aquesta mobilització ciutadana volen demanar "la supressió de tota forma de repressió contra les persones prostituïdes", la regularització de les persones immigrades prostituïdes i la necessitat d'una legislació que permeti lluitar efectivament contra el tràfic sexual. 
La portaveu també ha subratllat que calen noves lleis que penalitzin els clients i no criminalitzin les persones que exerceixen la prostitució dins del territori espanyol i francès.

Els manifestants han fet referència a les lleis Òmnibus, que mitjançant la modificació de la llei de carreteres prohibeixen l'exercici de la prostitució i preveuen multes contra les dones. Segons la portaveu de Dones d'Enllaç, aquesta normativa només "empeny les dones als prostíbuls de carretera" que, segons la portaveu, estan controlats per xarxes de proxenetes com succeeix en el "macrobordell de la Jonquera".

Els manifestants també han criticat la indefinició jurídica de l'Estat espanyol en l'àmbit de prostitució, i demanen que es reguli seguint l'exemple de Suècia. Els participants s'han solidaritzat amb les víctimes de la prostitució i han demanat més polítiques de suport jurídic i assistencial per a les persones en situació de prostitució, així com també més formació en educació sexual a tots els ciutadans.

La responsable del projecte Dones d'Enllaç, i membre de la Vocalia de Dones de l'Esquerra de l'Eixample, Silvianne Dahan, ha destacat l'augment dels ciutadans francesos que creuen la frontera en busca "de turisme sexual". Dahan ha criticat "la passivitat dels governants" i "la indiferència dels homes" que mantenen aquesta tendència.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de