Sanitat
Societat 13/06/2012

Un jove de 28 anys de Mataró es queda sense targeta sanitària perquè ha cotitzat menys de dos anys

La retallada sanitària deixa sense cobertura aquest arquitecte, que ha obtingut un certificat de "persona sense recursos"

Ara
1 min

BarcelonaUn jove arquitecte de 28 anys de Mataró, Francesc Romero, s'ha quedat sense targeta sanitària perquè no ha acumulat els dos anys necessaris de cotització que s'exigeixen als majors de 26 anys amb el nou reial decret de retallada sanitària.

Segons ha explicat en una carta que va fer arribar a l'ARA, Romero assegura que s'ha quedat "amb una cobertura, que encara no se sap, però sí que s'intueix, amb la qual només podré presentar-me a urgències en el cas que em trobi malament". Romero explica que ha estat treballant com a arquitecte els últims cinc anys, però només ha acumulat deu mesos de cotització perquè ha estat treballant amb un "conveni de cooperació educativa", que ell mateix equipara al tractament de "becari" i que només li ha permès cotitzar durant 10 mesos.

Fins ara, un major de 26 anys que no hagués cotitzat dos anys com a mínim podia optar igualment al CatSalut per la via de l'empadronament, però això ha canviat amb la retallada sanitària. Ara només li queda la via de "persona sense recursos" de l'Institut Nacional de Seguretat Social (INSS). Romero no sap què li cobrirà la sanitat pública a partir de l'1 de setembre, que és quan entrarà en vigor la seva nova situació. "Espero que sigui alguna cosa més que les urgències", diu. Al final de la carta, aquest jove arquitecte lamenta que un cop "descartada qualsevol possibilitat d’accedir a un lloc de treball i expulsat de la cobertura sanitària, al final ho he entès: 28 anys perduts en un país sense possibilitats".

stats