Societat 20/01/2012

Més de la meitat dels pobres són als països del G-20

Actualment hi ha 1.300 milions de persones que viuen amb menys d'1,25 dòlars al dia. Més de la meitat són en països del G-20, el grup d'estats industrialitzats i amb economies emergents.

Thaïs Gutiérrez
2 min
Als països del G-20, com l'Índia, s'hi concentra la pobresa.

La proporció de població mundial que viu en la pobresa ha disminuït en els últims quaranta anys, però s'està enquistant en els països del G-20, un grup molt heterogeni que agrupa estats tan diferents com el Canadà, l'Índia, Corea del Sud i Alemanya.

Així ho subratlla l'informe Oblidats del G-20 , publicat per Intermón-Oxfam, que destaca que més de la meitat d'aquests homes i dones pobres viuen en algun país d'aquest grup. Aquests estats es van comprometre formalment l'any 2010 a dur a terme un creixement econòmic "inclusiu i sostenible", però segons el judici d'aquesta organització "encara tenen molt camí per recórrer per poder complir aquest objectiu".

Intermón-Oxfam alerta especialment sobre el creixement de la desigualtat d'ingressos en aquests estats. "Aquesta desigualtat destrueix el teixit social i limita considerablement les oportunitats de les persones per sortir de la pobresa", diu l'informe. De tots els països, Sud-àfrica és el que en surt més malparat: l'estudi preveu que el 2020 hi hagi més d'un milió de persones que caiguin en la pobresa en aquest estat africà. Intermón-Oxfam alerta, al mateix temps, que aquests països estan fent un ús molt intensiu dels recursos naturals per poder sostenir el seu desenvolupament econòmic i això està arribant a nivells "preocupants" segons l'ONG. L'economia mundial utilitza avui dia els recursos renovables del planeta entre un 20% i un 50% per cent més ràpid del que poden regenerar-se. El G-20 utilitza el 95% de la biocapacitat disponible del planeta cada any, segons dades de la Xarxa de la Petjada Global, i Intermón-Oxfam diu que això és "insostenible". L'informe destaca que el canvi climàtic no és perjudicial només per al medi ambient, sinó que aquesta degradació "perjudica especialment les persones que viuen a la pobresa", ja que tenen una dependència més gran dels recursos naturals per subsistir i, a més, viuen en les zones que s'han vist afectades de manera més desproporcionada pels efectes del canvi climàtic.

Prendre mesures

És per això que aquesta organització vol que "tots els països del G-20 controlin i comencin a incorporar a les seves decisions econòmiques l'impacte que els seus models de producció i els seus hàbits de consum tenen sobre una gran varietat de recursos naturals". Per Intermón-Oxfam, el G-20 té l'oportunitat de convertir-se en un exemple a seguir per a altres països.

"Si els polítics se centren només en el creixement econòmic i ignoren la desigualtat, els beneficis de l'expansió econòmica resulten inaccessibles per a les persones que viuen en la pobresa", conclou l'ONG en el seu estudi.

stats