Publicitat
Publicitat

SALUT

Segons un estudi, fàrmacs que per separat no havien funcionat, poden fer-ho junts

Més opcions per combatre el càncer

Un estudi demostra que medicaments que per separat no havien funcionat en un pacient, ho poden fer si es combinen. La troballa obre el ventall de possibilitats per tractar molts tipus de càncers.

Els medicaments que per si sols no hagin funcionat a l'hora de combatre el càncer poden tenir èxit si es combinen. Aquesta troballa, feta per investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) liderats pel doctor Javier Cortés, suposa un canvi de paradigma en el tractament del càncer perquè planteja múltiples combinacions de medicaments que fins ara no es tenien en compte.

L'equip liderat per Cortés ha trobat que medicaments que fins llavors "s'havien llençat a la paperera" ja que no funcionaven, poden tornar a ser útils si es combinen entre ells. Fins ara, un medicament que no funcionava per si sol, es descartava a l'hora d'aplicar-se de manera combinada. L'estudi fet al centre de recerca oncològica de l'Hospital de la Vall d'Hebron representa, en paraules de Javier Cortés, "la primera vegada en la història que es comprova que dos medicaments que per separat no havien funcionat, combinant-los, funcionen".

Estalvi en recerca

Tot i que l'equip de recerca que ha realitzat l'estudi està especialitzat en el càncer de mama, el doctor Cortés explica que els resultats són extrapolables a tots els tipus de càncer. "Hem d'obrir la ment i canviar el concepte que tenim a l'hora de triar el millor medicament", afirma. A part d'insistir en la transversalitat de la seva troballa, els principals beneficiaris d'aquesta investigació seran els pacients amb tumors avançats als quals quedin menys opcions terapèutiques.

Pel doctor Cortés, un dels grans beneficis d'aquesta troballa és el fet que obre moltíssim el ventall d'opcions que els metges poden oferir als pacients. "En alguns casos, l'aplicació d'aquest estudi pot ser immediata però les combinacions cal que es provin primer". Per a un pacient que ja no ha respost a uns medicaments, però, la combinació dels dos podria ser una opció vàlida -si no es contraindiquen entre ells-, ja que "no poden funcionar més malament del que ho han fet per ells mateixos".

A part de les possibilitats que s'obren per als metges, la troballa suposa un gran estalvi en recerca, ja que molts medicaments ja existeixen i només s'ha de provar si la seva combinació té efectes positius.

La combinació de medicaments no és cap novetat en la lluita contra el càncer i fins i tot hi ha casos en què un còctel de fàrmacs és més efectiu que els fàrmacs sols. "La novetat no és combinar-los, sinó la combinació de dos fàrmacs que ja havien estat administrats i havien fallat, per separat, anteriorment", afirma Cortés.

Segona oportunitat

L'equip liderat per Javier Cortés està especialitzat en l'estudi del càncer de mama i publicarà la seva troballa al Journal of Clinical Oncology . L'estudi s'ha centrat en el tractament del càncer de mama HER2 positiu, un dels més agressius i el que afecta dones més joves. Aquest tipus de càncer representa un 15% de tots els càncers de mama i és dels que més s'ha beneficiat de les teràpies específiques, tot i que molts tumors segueixen avançant i fent metàstasi. Amb les dades d'aquest estudi, medicaments que ja havien fallat poden tenir i donar una segona oportunitat.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de