La mort de Ciutat Vella: crim sense mòbil, crim 'perfecte'?

Tot indica que l'atacant que va matar un home d'una ganivetada i en va deixar ferit un altre va actuar sense cap motiu, mogut per algun impuls que de moment no té explicació

"El crim perfecte no existeix. Només pot ser perfecte un crim sense mòbil, un crim en què la víctima és escollida per l'atzar". Aquesta frase va ser pronunciada fa anys per l'ara cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, aleshores màxim responsable de la divisió d'investigació del cos. I ara mateix podríem estar davant d'un d'aquests casos.

Tot i que en qualsevol moment pot aparèixer una dada que signifiqui un gir en el cas, de moment el crim d'aquest dimarts al barri de la Ribera és un crim sense mòbil.

Avui, els investigadors han pogut parlar amb el ferit, la víctima supervivent del doble atac, i ha assegurat que no coneixia de res ni l'agressor ni la víctima mortal. Ningú coneixia ningú, ningú tenia res contra ningú. L'agressor era un home jove que duia un entrepà a les mans, que anava cridant –podria ser un pertorbat– i que es va llançar sobtadament contra la primera víctima i li va clavar un ganivet al coll. Per atzar, no li va encertar cap punt vital i l'agredit ara pot explicar-ho.

L'atzar va tornar a intervenir instants després. Un vianant que passava per la zona dels carrers Mirallers, Brosolí i Barra de Ferro va voler aturar el fugitiu mentre la primera víctima estava estesa a terra, envoltada de veïns que ja trucaven a la policia i a l'ambulància. Aquest segon home va tenir molt més mala sort que el primer: la ganivetada que va rebre, també al coll, va ser mortal de necessitat. Va morir allà mateix, gairebé a l'acte.

Tant els testimonis com els investigadors mantenen que el cas és més a prop d'un cas de bogeria que del comportament d'un lladre, i ningú hi troba explicació. Els agents busquen pistes, treballen amb la descripció de l'agressor –que es va fer fonedís ràpidament– i intenten trobar imatges seves en les càmeres de seguretat que hi pugui haver en establiments de la zona. Però, sense un mòbil definit que doni un fil per estirar, resoldre el cas serà força difícil.