SOCIETAT
Societat 16/04/2012

Portabella, Gomà i Martí lamenten el rebuig a l'ús preferent del català a l'Ajuntament de Barcelona

UxB presenta una moció d'urgència que es debatrà demà i ICV-EUiA proposa al govern declinar la decisió del Suprem mentre el PSC critica els seus pactes amb el PP

Arnau Nadeu
2 min

BarcelonaLes reaccions adverses a la ratificació del Tribunal Suprem de suspendre set dels articles del reglament d'ús de la llengua catalana aprovat per l'Ajuntament de Barcelona no s'han fet esperar. El grup d'Unitat per Barcelona (UxB), liderat per Jordi Portabella, ha presentat una moció d'urgència que es debatrà aquest dimarts a la Comissió de Cultura per refermar el compromís del govern amb el compliment íntegre del reglament. Ricard Gomà, president del grup municipal d'ICV-EUiA, ha proposat al govern rebutjar la decisió del Suprem "construint un consens ampli al voltant d'una declaració" que "posarà de manifest un cop més la solitud del PP en els seus atacs al model social, cultural i lingüístic que ens és comú". Per la seva banda, Jodri Martí, president del Grup Municipal Socialista, ha afirmat que "és un llàstima que el partit que mostra hostilitat envers el català sigui el que doni suport a CiU tant a l'Ajuntament com al Govern".

Jordi Portabella, impulsor de l'elaboració del Reglament d'Usos Lingüístics del consistori, ha lamentat que el PP "continua polititzant la llengua i porta de manera sistemàtica als tribunals tot allò que perd a les urnes". El líder d'UxB ha advertit a CiU que "tenir de soci el PP causa un dany irreparable al català". "El PP ens ofega econòmicament amb els pressupostos i ara vol aplicar la doctrina Bauzà a Barcelona", ha afirmat Portabella, el qual considera que la suspensió dels articles del reglament suposa un greu atac al català i "a la relació de l'Ajuntament amb el ciutadà".

Per altra banda, Ricard Gomà ha remarcat que "la utilització partidista que el PP fa de la justícia desemboca, novament, en una agressió intolerable a la nostra llengua". El president del grup municipal d'ICV-EUiA ha afirmat que "el català és llengua comuna i compartida per la ciutadania, llengua de cohesió social i vertebradora de la nova diversitat" i s'ha mostrat "plenament convençut de la legalitat del reglament". Així mateix, ha criticat que aquest "ha quedat atrapat en l'onada expansiva de l'aliança PP-Tribunal Constitucional".

En aquesta línia, Jordi Martí ha recordar que aquest és un reglament "aprovat amb el vot favorable de tots els grups municipals tret del PP". "És una llàstima que hi hagi una formació política que mostri hostilitat envers el català mirant de trobar raons jurídiques on no hi ha ni raons socials ni culturals", ha conclòs Martí.

stats