Societat 14/12/2015

Posaran una ‘cotilla’ a les cases per frenar l’esquerda

Avui la Diputació de Tarragona i el Govern firmen un conveni per aportar 500.000 euros

A.s.
3 min
Un dels 50 fissuròmetres que hi ha repartits per tot el poble per mesurar a quina velocitat s’obre l’esquerda.

Barberà de la ConcaUn dels patiments més grans de l’alcalde era veure com l’esquerda de Barberà de la Conca s’anava eixamplant sense parar, els veïns patien i no s’hi podia fer res mentre els tècnics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya feien els seus estudis. Avui, però, es farà el primer pas per evitar l’angoixa constant, tot i que la solució definitiva encara tardarà més temps. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, seran a Barberà de la Conca per firmar el conveni pel qual les dues administracions aporten 500.000 euros per pagar les obres que necessita el poble per aturar el moviment de les cases. La Diputació hi aporta 300.000 euros, Governació 100.000 i Territori i Sostenibilitat els 100.000 restants.

L’any 2013, veient que l’esquerda no s’aturava, la Generalitat va recomanar a l’alcalde que es posés en contacte amb la consultora d’enginyeria i arquitectura Valeri. “Els Valeri proposen un conjunt de murs de contenció calçats, i en una zona del poble una línia de micropilotatges. Amb això podrem aturar el moviment superficial, però no l’esquerda en si, això m’agrada recordar-ho. La idea és eliminar el moviment superficial i ens quedarem amb l’únic moviment de l’esquerda, que, segons els tècnics, és d’un mil·límetre a l’any, i això ens donarà una mica més de coll per poder-ho estudiar. Els murs de contenció ens han de portar tranquil·litat, i després ja parlarem d’arreglar cases, però aquesta tranquil·litat és sinònim de salut”, explica Marc Rovira.

A Barberà de la Conca fa cinc anys que l’esquerda centra totes les converses del poble, i ja s’han acostumat als periodistes passejant-hi. “De moment els propietaris s’han de pagar les reparacions, tret que aparegui alguna línia d’ajuda, o es declari zona catastròfica el poble. I els carrers ho haurem de pagar des de l’Ajuntament: tots els paviments trencats, a més dels serveis. Fa 3 anys que reparem fuites i clavegueram afectats pels moviments: tot el pressupost municipal va a l’esquerda”, lamenta l’alcalde, Marc Rovira. “Com que és moviment de terres i aigua, les asseguradores arxiven el cas i diuen que ells no poden fer-hi res i no et paguen res, fins i tot si has de marxar de casa o anar de lloguer un temps, ells no se’n fan càrrec. Ara m’he canviat d’assegurança, però és igual, diuen que no ho cobreixen”, lamenta Juan Manuel Jurado, veí de Barberà afectat.

La paciència geològica

Aquest diari va fer coincidir l’alcalde, Marc Rovira, amb el geòleg Albert Ventayol, ja que des de l’Ajuntament estan una mica fastiguejats per la lentitud de les conclusions dels tècnics de l’Institut Cartogràfic i Geològic: “Ho entenc perfectament perquè sou els afectats -li diu Ventayol a l’alcalde-. Si em poso a la pell dels meus companys de l’Institut, estan davant una situació molt complexa. Per poder estudiar i predir aquests moviments es necessiten dades al llarg d’un temps ampli”. “Però les cases no tenen aquest temps”, li replica Rovira. “Sí que és veritat que els geòlegs hem de ser prou àgils per donar respostes a aquestes esquerdes, i s’ha de reparar. Entenc que les actuacions que estan sobre la taula són les correctes i les necessàries, però els geòlegs han de continuar investigant i trobar l’explicació profunda a l’esquerda, que no està clara”.

stats