Societat 08/07/2020

L'alcalde de Lleida demana eines jurídiques per poder retenir les persones amb covid-19

Salut calcula que falten 70 professionals sanitaris si segueixen augmentant els casos al Segrià

Gerard Martínez Minguell
5 min
Pueyo en una de les reunions per gestionar el confinament del Segrià

LleidaL'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha demanat canviar el marc jurídic actual per poder retenir persones "amb símptomes o diagnòstic declarat de covid-19" que ara mateix "desapareixen després de practicar-los les proves per no haver-se de confinar". Segons Pueyo, "malgrat la feina policial, dels serveis socials i de la Creu Roja, no podem retenir persones en contra de la seva voluntat". A més, ha assegurat que la "musculatura socioeconòmica" de la comarca del Segrià i la ciutat de Lleida comença a estar bastant "fatigada", per la qual cosa sol·licitarà al president de la Generalitat, Quim Torra, mesures de compensació i suport per a la indústria i el sector de serveis de Lleida. De fet, tant Pimec Lleida com la Federació de Comerç de Lleida ja han reclamat "ajuts directes com a la Conca d'Òdena".

Ho ha comentat en el marc de la presentació del Procicat Lleida, l'eina de coordinació de les institucions lleidatanes i de diverses entitats per lluitar contra el covid-19, en què també participava el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, que ha afirmat rotundament que el "confinament domiciliari no és damunt la taula i que no s'està esperant a acabar la selectivitat per aplicar-lo". Tampoc el "confinament selectiu" que ahir reclamaven alguns alcaldes del Segrià perquè les noves mesures afectin només els nuclis o zones del Segrià on s'hagin detectat brots. En aquest sentit, Farré ha llançat una súplica en favor de la "solidaritat" entre municipis del Segrià, "atès que tots estem afectats pel virus", i ha proposat recuperar els espais habilitats per algunes localitats a l'inici de la campanya de la fruita per aïllar persones amb covid-19. "Actualment tenim 129 casos en aïllament que no poden fer-lo en condicions", ha anunciat el delegat del Govern.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha explicat que ha fet arribar al Govern català les necessitats dels alcaldes del Segrià, principalment del Baix Segrià, on la campanya de la fruita esdevé més intensa, "en matèria no només de suport policial, sinó també en l'àmbit dels agents cívics". Per a Talarn, "calen més agents de suport que puguin explicar als treballadors del camp i als veïns i veïnes d'aquestes localitats que han de portar mascareta, tenir molta cura, etcètera".

Un nou brot en una empresa hortofrutícola

En una roda de premsa posterior a càrrec dels responsables de Salut, la gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, ha informat de la detecció d'un altre brot en una empresa de fruita del Segrià, de manera que ja en són onze de detectats al sector. En total hi ha quinze brots actius i un altre en estudi que afectaria una residència de gent gran del Segrià, on ja n'hi ha dues amb brots. D'aquesta manera, la comarca suma 33 nous casos positius respecte de l'últim balanç i acumula 2.648 casos des de l'inici de la pandèmia.

Tanmateix, els dos hospitals públics i els tres privats de la ciutat de Lleida allotgen 69 persones ingressades amb covid-19, nou de les quals a l'UCI, una més que ahir. El gerent territorial de l'ICS a Lleida, Ramon Sentís, ha explicat que l'Arnau de Vilanova està en procés d'obrir una tercera planta per atendre aquesta tipologia de pacients atès que la primera està plena i la segona, al 50% i ha agraït el suport als 250 professionals que s'han ofert per ajudar-hi, la majoria dels quals acabats de titular, per bé que ha matisat que es necessiten pneumòlegs, intensivistes i internistes amb més experiència. En aquest sentit, Sentís ha xifrat en 20 els facultatius entre metges de família, salut comunitària i especialitats de pacients crítics que es necessitarien al Segrià si segueixen augmentant els casos de coronavirus i en 50 els professionals d'infermeria per donar servei tant a l'hospital com a l'atenció primària.

Un reforç que, tal com ha remarcat Farreny, també esdevé necessari pel que fa als rastrejadors "a peu de carrer". D'aquesta manera, la gerent de la regió sanitària de Lleida ha manifestat que "s'ha reforçat el sistema de vigilància epidemiològica per seguir els casos" i que "a les nou persones que hi havia fins ara se n'hi sumaran quinze més i alguns voluntaris".

Manifest de l'Arnau de Vilanova

Els professionals sanitaris de Lleida s'han posicionat al costat del gerent territorial de l'ICS a Lleida en relació amb la seva demanda de més professionals en cas que la situació actual empitjori. Tot i això, en un manifest que han llegit aquest migdia davant l'Arnau de Vilanova, els sanitaris han recordat: "Fem i farem tots els esforços possibles per donar cobertura a la situació clínica que es requereixi", de la mateixa manera que "les administracions han d'intensificar les mesures control establint directrius clares i urgents".

"Estem preocupats per les dades epidemiològiques actuals i per la seva evolució en un futur proper", han alertat els professionals sanitaris de Lleida, que han traslladat a la ciutadania la necessitat de complir estrictament les mesures de prevenció, distanciament, contacte social i higiene.

Més mesures per tallar les cadenes de transmissió

"La situació de transmissió comunitària del virus és alta", ha reconegut Farreny, que ha afegit que "la mesura del perimetratge del Segrià no és suficient" per tallar aquestes cadenes de transmissió. Tot i que ha dit que caldran uns dies per veure si fa efecte el confinament de la comarca, Farreny ha avisat que "cada petita acció" és important i ha demanat reduir les interaccions socials i la mobilitat, rentar-se sovint les mans i dur sempre mascareta.

"Som davant una lluita llarga i hem de fer coses diferents per combatre-hi", ha lamentat la responsable de Salut a Lleida, com ara les proves PRC que ja s'han fet en 4 de les 33 residències del territori per trobar casos asimptomàtics de coronavirus i poder-los aïllar o la conversió de l'Hotel Nastasi de Lleida en un hotel hospital, un centre d'acollida hospitalària per a pacients de covid-19 que estiguin en la recta final de la recuperació o que no puguin dur a terme els últims dies de la quarantena en les millors condicions, "com és el cas d'alguns temporers", ha detallat Farreny.

S'agreuja la situació dels temporers

De fet, les persones allotjades als pavellons de Fira de Lleida que volen treballar en la fruita han vist agreujada la situació pel confinament. La limitació de moviments per poder sortir del Segrià pels brots de covid-19 dificulta la recerca de feina més enllà de la comarca. A això s'hi suma el fet que hi ha menys oferta de llocs de treball que uns altres anys a causa de les pedregades que van caure al juny i que han fet malbé molta fruita que estava a punt per collir. L'ACN ha visitat l'oficina única d'atenció en què cada dia s'orienta, es presta servei i recursos a aquestes persones, enguany amb unes condicions sanitàries que agreugen encara més la seva situació.

Aquesta tarda està previst que la Plataforma Fruita amb Justícia Social doni a conèixer una denúncia contra una empresa hortofructícola del Segrià presentada avui a Treball amb l'objectiu d'exigir la protecció de les persones treballadores de la campanya de la fruita.

stats