Quatre dels 18 condemnats per l'11-M estan en llibertat i un cinquè sortirà de la presó la setmana que ve

Interior ha indemnitzat les víctimes dels atemptats amb 318 milions d'euros

Quatre dels 18 condemnats pels atemptats de l'11 de març del 2004 a Madrid han recuperat la llibertat 10 anys després de la massacre.

L'algerià Nasredine Bousbaa i el libanès Mahmoud Slimane, amb condemnes de dos anys per falsedat documental, i els asturians Antonio Iván Reis i Sergio Álvarez, condemnats a tres anys per haver transportat els explosius que es van emprar en els trens de Rodalies, van abandonar la presó després de complir les condemnes, les més petites imposades als jutjats per l'atemptat.

Una cinquena persona, Rafa Zouhier, està a punt de sortir de presó. Va ser condemnat a 10 anys per tràfic d'explosius en col·laboració amb organització terrorista i sortirà de la presó d'El Puerto de Santa María, on ha complert íntegrament la condemna, el 16 de març vinent.

Quan surti, però, no es podrà estar en territori espanyol i serà expulsat al Marroc un cop es faci efectiva la posada en llibertat.

Després de 10 anys dels atemptats, hi ha catorze condemnats més que continuen empresonats per haver-hi participat. Compleixen condemna en primer o segon grau, de manera que cap s'ha beneficiat de dies de permís.

Fouad el Morabit, condemnat a 12 anys per pertinença a organització terrorista, serà el primer de sortir. La seva llibertat definitiva està prevista per al 25 de març del 2006, d'aquí a dos anys.

Per la seva banda, l'exminer José Emilio Suárez Trashorras, condemnat a 34.715 anys i 6 mesos de presó, va recórrer la condemna davant el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg el 2011. En aquest recurs reconeixia que va ser ell qui va proporcionar la dinamita de Mina Conchita amb què es van fabricar les bombes que van esclatar als trens de Rodalies de Madrid l'11 de març del 2004 i que van causar la mort de 191 persones. L'exminer va demanar perdó a les víctimes, no només per "la seva involuntària participació en els atemptats", sinó per no haver col·laborat amb la justícia en l'aclariment dels fets.

Indemnitzacions

El ministeri de l'Interior ha concedit indemnitzacions i altres ajudes de tipus sanitari, psicològic o educatives als 1.758 ferits i familiars dels 192 morts en els atemptats terroristes de l'11 de març del 2004 per 318 milions d'euros, dels quals n'hi ha més de 315 que corresponen exclusivament a indemnitzacions directes abonades a les víctimes o familiars de les víctimes.