Medi ambient
Societat 04/08/2019

Rècord de naixements de flamencs al delta de l’Ebre

Amb 2.201 polls, s'ha assolit la xifra més alta de reproducció de l'espècie des que va establir-se al Montsià l'any 1992

Ara
2 min
Rècord de naixements de flamencs al Delta de l’Ebre. A la imatge, un centenar de polls esperant ser anellats.

BarcelonaEl creixement de la colònia de flamencs del delta de l’Ebre, única a Catalunya i gairebé a la zona mediterrània, és imparable. Amb 2.201 polls, s’ha assolit la xifra més alta de reproducció de l’espècie des que va establir-se a les salines de la Trinitat de la Punta de la Banya, a Sant Carles de la Ràpita (Montsià) l’any 1992. Fins al moment, l’estiu del 2017 s’havia consagrat com el període daurat de la cria de flamencs al país, amb 2.136 polls.

El vol fotogràfic que el Parc Natural fa anualment amb la unitat aèria dels Agents Rurals ha permès comptabilitzar, també, 2.985 parelles de flamencs. Un rècord de població que evidencia la recuperació de l’au rosada, la reproducció de la qual va caure en picat el 2013 i que, ara, comença a despuntar. Fins al 2016, de fet, es van registrar menys d’un miler de parelles a les salines i poc més de 450 polls. La davallada de naixements, però, també es devia als problemes que generaven el gavià argentat de potes grogues i la guineu, els grans depredadors de les cries d’aquesta espècie. Enguany, la supervivència dels polls se situa en 0,74 per parella, la segona més alta dels últims 20 anys.

Ahir mateix un grup de voluntaris va anellar 400 polls de flamenc, als quals es farà un seguiment científic internacional a través de la Mediterranean and West African Greater Flamingo Network (la Xarxa de Flamencs Rosats de la Mediterrània i l’Àfrica Occidental, en anglès). Des de l’any 2004 l’entitat ha anellat 4.370 exemplars de flamenc al delta de l’Ebre.

El monitoratge permet identificar l’animal a distància i conèixer els seus moviments, com per exemple, la seva migració a un total de 14 països. Majoritàriament, un 36% de les aus es desplacen a França, un 21% a altres llocs de l’estat espanyol i un 19% a Itàlia. També s’han registrat observacions en indrets més llunyans com Mauritània, Senegal, Montenegro i Turquia, llocs on el flamenc es reprodueix habitualment.

stats