Ripoll reclama saber "tota la vertitat" sobre els atemptats del 17-A

Tots els grups municipals demanen al govern espanyol que aclareixi la relació de l'imam amb el CNI

Després de les informacions publicades al diari 'Público', tots els grups municipals de Ripoll (JxCat, ERC, PSC, CUP-AMUNT i Front Nacional de Catalunya) han aprovat una moció en la qual reclamen al govern espanyol i al CNI que aclareixin la relació que van tenir els serveis d'intel·ligències amb l'imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, el suposat cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost del 2017. 'Público' va assegurar que Es-Satty va ser confident del CNI fins al dia dels atemptats, que tenia un control exhaustiu dels terroristes fins a cinc dies abans del 17-A i que va ser el CNI qui el va col·locar a Ripoll. 

Per tot això, el ple municipal ha demanat a l'executiu de Pedro Sánchez que "doni explicacions sobre les notícies i els documents publicats" i que justifiqui "els motius pels quals el CNI no va intervenir per alertar a la resta de cossos policials per desarticular la cèl·lula i evitar els atemptats". "Des de Ripoll reclamem la màxima transparència, com hauria de ser en un estat democràtic del segle XXI, perquè la població no podrà superar el dol fins que sàpiga tota la veritat", ha denunciat l'alcalde, Jordi Munell (JxCat). 

A més, també ha sol·licitat al ministeri de Justícia que permeti a l'Ajuntament personar-se en la causa que investiga l'Audiència Nacional. Aquest tribunal ha rebutjat dues vegades que l'Ajuntament es personi com a acusació popular perquè considera que la població "no és víctima ni ha sortit perjudicada".

D'altra banda, la regidora socialista, Anna Avilés, ha indicat que el seu partit també vol que s'aclareixin les informacions que publicava a 'Público' i que es depurin responsabilitats polítiques, però ha puntualitzat que també demanen que es depurin les "responsabilitats periodístiques atès que s'estan qüestionant la veracitat dels documents publicats". 

D'altra banda, Silvia Orriols, regidora de Front Nacional de Catalunya (FNC) –un partit racista i independentista–, ha puntualitzat que el seu partit votaria a favor tot i que està en contra de "focalitzar l'atenció cap al CNI". "Sense actors i sense la voluntat de destruir-nos, no hi hauria hagut possibilitats de portar la tragèdia", ha afirmat abans de rebutjar "el salafisme" i la "guerra bruta" de l'Estat.