Societat 27/07/2020

L'arquebisbat de Barcelona portarà el Govern als tribunals per haver intentat prohibir la missa per als difunts del covid

El president Torra demana que s'obri un expedient sancionador per l'incompliment

Ara
2 min
Les obres de la Sagrada Família podrien finalitzar el 2026

BarcelonaA les set del vespre, tal com tenia previst des de fa setmanes, l’arquebisbat de Barcelona va començar ahir diumenge la missa a la Sagrada Família per homenatjar les persones que han mort a causa del covid-19 i que, com a conseqüència del confinament, no van poder tenir el seu comiat. L’acte, que també era un reconeixement als col·lectius que van plantar cara a la pandèmia, es va mantenir tot i que el Procicat no havia atès la petició d’incloure’l com una excepció a la restricció que impedeix agrupar més de deu persones en un acte religiós.

Un fet que ha portat el president de la Generalitat, Quim Torra, a demanar l'obertura d'un expedient sancionador a l'arquebisbat de Barcelona. Torra, a més, ha carregat durament contra l'arquebisbe Joan Josep Omella per "no aixecar la veu" en els últims anys en contra "de la repressió" que s'ha viscut a Catalunya. L'arquebisbat, per la seva banda, s'ha reafirmat en la idea de portar als tribunals la resolució administrativa del departament de Salut que prohibia la missa perquè es va intentar vulnerar la llibertat de culte.

En un comunicat, l’arquebisbat va lamentar que la limitació de l’aforament dictada és "injusta i discriminatòria" si es té en compte que han sigut molt "acurats" a l’hora de mantenir totes les mesures de seguretat i que per a altres locals de dimensions més reduïdes s’admet un aforament del 50%. Remarquen, a més, que el temple sí que ha pogut reobrir per a les visites turístiques –dissabte mateix, hi van passar unes 1.200 persones– i que aquesta reobertura es va fer "atenent a la petició" de les autoritats, que són les que ara no accepten que se celebri la missa.

Tenint en compte que no havien rebut cap autorització per poder fer l’acte, ahir es recomanava a qui ho preferís que seguís l’acte per la televisió i garantia que en cap cas se superaria el 23% de l’aforament. Com a mesura extraordinària, abans d’entrar a la missa es prenia la temperatura a tots els assistents.

"Desacord absolut"

El tinent d’alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, va excusar ahir la seva presència i la de l’alcaldessa, Ada Colau, a la missa. En un tuit, Batlle va defensar que no poden desatendre la disposició del Govern però que l’acaten "des del desacord més absolut". Aquest dilluns, preguntada sobre el tema a Catalunya Ràdio, Colau ha dit que no veia malament que es fes la missa a la Sagrada Família però que la Generalitat recomanava no fer-la i que per això no hi va anar: "No vull fer-ne polèmica".

La cerimònia la va presidir el cardenal Joan Josep Omella, que en la seva homilia va demanar als polítics que "uneixin forces" en temps complicats com els que estem vivint i va agrair als sanitaris els esforços fets en els moments més durs de la pandèmia. Omella va oficiar la cerimònia sense la mascareta, però sí que se la va posar per a l’entrada i la sortida.

stats