Publicitat
Publicitat

Sanitat aconsella a nens i embarassades que no consumeixin carn caçada amb plom

El plom de la munició pot afectar la destresa manual dels adults i impedir el desenvolupament del coeficient intel·lectual dels infants

Els nens menors de sis anys, les dones embarassades o aquelles que planegin quedar-s'hi no haurien de consumir carn procedent d'animals caçats amb munició de plom, segons el ministeri de Sanitat. Aquest metall afecta el sistema nerviós central del desenvolupament i genera símptomes diversos en les persones, segons un informe del Comitè Científic de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), dependent del Ministeri de Sanitat, sobre "el risc associat a la presència de plom en carn de caça silvestre a Espanya".

En adults

La recomanació sanitària per als adults és limitar el consum d'aquests productes a un màxim d'una ració, aproximadament 150 grams, per setmana. El document precisa que en adults les concentracions de plom en sang són relativament baixes. Tot i així, adverteixen que "la neurotoxicitat associada al plom en adults afecta el processament d'informació, causa símptomes psiquiàtrics i perjudica la destresa manual", puntualitza el text, subscrit per una vintena de científics. A més, apunten que e ls ronyons són "els òrgans més sensibles" a l'exposició del plom, el qual provoca la reducció de la capacitat per formar noves cèl·lules sanguínies.

En menors

En el cas dels nens, adverteixen de "nombroses evidències" que han posat de manifest que la toxicitat d'aquest material afecta en més grau els cervells en desenvolupament. Així, s'associen les concentracions de plom en sang a una reducció del coeficient intel·lectual i un perjudici de les funcions cognitives en menors de set anys. També pot afectar al fetus.

Recomanacions

L'AESAN considera que cal promoure campanyes d'informació dirigides als consumidors sobre les precaucions que cal tenir en compte en la preparació d'aquesta carn per tal de disminuir al màxim l'exposició al plom. A l'hora de preparar la carn, el comitè recorda que cal eliminar les parts tocades per la munició. En el cas de picar la carn, recomanen netejar molt freqüentment la picadora per evitar que el plom contamini la carn del tot.

Limitar l'ús de plom

En l'informe, aprovat el 22 de febrer, demanen que es limiti l'ús d'aquest tipus de munició a favor d'altres bales, que poden ser d'acer o de  tungstè. El comitè s'adreça fonamentalment "als caçadors i les seves famílies" per alertar-los que la ingesta d'aquest tipus de carns no es restringeix a la temporada de caça, d'agost a febrer, ja que les peces poden ser congelades i consumides al llarg de tot el any.

Recalca que en l'actualitat és cada vegada més freqüent que aquests productes s'ofereixin en restaurants, supermercats o carnisseries com una alternativa saludable davant els animals criats de forma intensiva en granges.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Etiquetes

Més continguts de