Mesures “insuficients” per als menors estrangers que arriben sols

El Síndic alerta de l’estancament de l’acolliment familiar

Les polítiques d’acollida per als menors estrangers que arriben sols a Catalunya continuen sent “insuficients”, va assegurar ahir l’adjunta del Síndic de Greuges per a la defensa dels drets dels infants i adolescents, Maria Jesús Larios. Tot i això, va reconèixer els “avenços” de la Generalitat en la millora del sistema protector i en l’ampliació de places per atendre aquests adolescents. “S’ha ampliat el nombre de noves places, però d’una manera insuficient respecte al que està passant”, va afegir el Síndic, Rafael Ribó, en la roda de premsa per presentar l’informe sobre els drets de l’infant de l’any 2017. Al document també s’avisa dels “dèficits” en la primera acollida i en la protecció; sobretot per la falta d’acolliment familiar.

Només un 46,8% dels infants tutelats estan en acolliment familiar, un percentatge estancat des de fa anys (46,4% fa 15 anys, i 43,1% fa 10 anys). Per això el Síndic va demanar que es potenciïn polítiques de primera acollida d’infants i adolescents, i de l’acolliment familiar. Va destacar que des que va començar l’any fins a l’octubre s’han atès 1.116 nous casos de menors estrangers no acompanyats que havien arribat a Catalunya, un 63,2% més que tot el 2016, segons va informar l’ACN. Davant l’increment de l’arribada d’aquests adolescents, Ribó va exigir adoptar les mesures necessàries per donar-los una “bona acollida” i va alertar que “es pot perdre qualitat” en un sistema protector que ja topa amb “dificultats”, va advertir Larios.

Una realitat a tot Europa

El Síndic va explicar que l’augment de l’arribada de menors estrangers no acompanyats és una realitat a tot Europa, però especialment en països que, com l’estat espanyol, actuen de porta d’entrada al continent. Això es desprèn de l’informe sobre els drets de l’infant d’enguany, que també recull les mancances del sistema per atendre aquesta realitat. El Síndic va recordar que ha comportat que menors estrangers que arriben sols s’estiguin en dependències de la Ciutat de la Justícia, tot i no tenir la condició de detinguts, durant més de 48 hores, en cel·les tancades, sense llum natural i sense possibilitat de sortir a l’exterior, esperant que la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) els assignés en un centre de protecció. “La saturació dels centres d’acolliment sembla que provoca una permanència excessiva” a les dependències judicials, conclou l’informe.

Més continguts de