Societat 21/05/2011

Solidaritat internacional amb el moviment 'indignats'

Ciutats com Londres, Nova York, Lisboa, Tòquio o Copenhaguen se solidaritzen amb les mobilitzacions i reclamen una millora del sistema polític, econòmic i social

Redacció
2 min

BarcelonaCreix la solidaritat internacional amb les mobilitzacions i acampades de tot l'estat. Londres, Nova York, Tòquio, Copenhaguen i Lisboa són algunes de les capitals on els 'indignats' han sortit al carrer.

Una vintena d'espanyols residents al Japó s'han concentrat al parc Yoyogi, darrere d'una pancarta clamant la "spanish revolution" en anglès i japonès. Els manifestants han portat lemes demanant pensions i sous reals, la fi de la corrupció i la introducció d'una democràcia real.

A la plaça del Rossio de Lisboa també hi ha hagut concentracions per reclamar canvis en el sistema polític i econòmic. El grup que es va solidaritzar amb els mobilitzats de la plaça del Sol, i que dijous i divendres es van manifestar al consulat d'Espanya a Lisboa, estan disposats a mantenir viva la protesta.

Un dels concentrarts, Joao Pestana, de 54 anys, expressava que "continuarem al menys fins diumenge en suport a la lluita dels espanyols, que en el fons és la mateixa que la nostra". Víctor Llimona, de 27 i originari de Barcelona, ha explicat que "com que no podia anar a Barcelona a manifestar-me, estic aquí". Alguns dels lemes que s'han pogut veure recorden els del moviment "Geracao á rasca" (Generació de la precarietat), que va organitzar la multitudinària manifestació de fa dos mesos a Lisboa i que també va congregar gent de totes les edats en contra de la crisi a Portugal.

Els 'indignats' també han pres Londres amb cassolades, debats i pancartes. Segons un dels organitzadors de la protesta, Nacho Prada, esperen que "cada vegada s'incorpori més gent" a les reivindicacions i a l'acampada nocturna. Els moviments sindicals dels estudiants del Regne Unit s'hi han afegit sota l'atenta mirada de la policia britànica. A la tarda, s'han celebrat una assemblea i una acció amb una urna, per expressar el descontentament amb el model democràtic actual.

Altres ciutats com Copenhaguen, on la proposta va sorgir fa tres dies a través de Facebook, també han congregat manifestants. "No ens falten diners, ens sobren lladres", es llegia en una de les pancartes. També s'han repetit les mobilitzacions a Estocolm, Oslo, Helsinki i Reyjkavik. A Berlín, els estudiants s'han manifestat a la porta de Brandemburg i l'esperit del mur com a teló de fons. Les mobilitzacions s'han repetit a Munic i a Brussel·les.

Davant l'ambaixada espanyola a Buenos Aires, els 'indignats' han establert un petit campament, on han fet nit en solidaritat amb les mobilitzacions a l'estat espanyol, i l'objectiu és mantenir un petit reducte de mobilitzats.

A Nova York, més de 400 persones 'indignades' s'han concentrat aquest dissabte a dos quarts d'una del migdia (dos quarts de set de la tarda hora catalana) a la plaça Washington Square per donar suport a les protestes espanyoles. "Estem farts de la falta de diàleg amb la classe política", ha dit el portaveu dels manifestants, Luis Quevedo. Els congregats a Nova York s'han organitzat a través d'un grup de Facebook i durant la concentració han cantat consignes contra la classe política actual, assegurant que no se senten representats i que la crisi actual no la volen pagar. La congregació s'ha retransmès en 'streaming'.

stats