El bisbe de Solsona revela que dos capellans van abusar de vuit menors entre els anys 50 i 70

Els dos religiosos ja han mort i també tres de les víctimes

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha revelat aquest dimecres que dos capellans de la diòcesi de Solsona van abusar de vuit menors entre els anys 50 i 70, segons ha conclòs una investigació que va impulsar a principis d'any. El bisbat de Solsona ha detallat en una nota de premsa que els dos autors dels abusos han mort, i que van abusar de vuit menors dels quals tres han mort, mentre que la resta no volen revelar la seva identitat.

Novell ha condemnat els abusos i ha demanat perdó a les víctimes, i ha emplaçat tots els membres de l'Església a fer-se càrrec del "dolor i del silenci asfixiant" de les víctimes. El bisbe ofereix la seva ajuda a les víctimes i declara que res del que s’ha descobert fins ara és objecte de judici canònic o civil. A més, demana a tots els preveres i a la resta de membres de l’Església diocesana una jornada de penitència –dejuni i oració– amb motiu d’aquests "fets terribles". La jornada serà el dissabte 28 de desembre, Dia dels Sants Innocents, fins a la participació en l’eucaristia de la festa de la Sagrada Família.

El febrer passat, arran dels acords que va prendre la Conferència Episcopal Tarraconense, el bisbat de Solsona va crear una oficina d'atenció a les víctimes d'abusos sexuals, amb el compromís de fer públics els resultats de les investigacions. Durant aquests mesos s'han revisat també tots els arxius per si hi havia alguna denúncia contra un membre de la comunitat, i fins ara s'han investigat 4 possibles casos i tres "murmuracions", tal com ho defineix el mateix bisbat en el seu comunicat. Falta per tancar encara un dels casos. 

En la nota s'especifica que les víctimes no han volgut fer pública la identitat dels abusadors perquè ja són morts i no té sentit fer cap pas més. D'altra banda, la diòcesi s'ha compromès a fer tot el possible per evitar qualsevol reconeixement als dos religiosos.