BARCELONA

Torra vol indultar El Mesón del Café

La Generalitat estudia aturar la part de la subhasta que afecta l’edifici de l’establiment centenari

Menys de 100 metres separen el Palau de la Generalitat d’El Mesón del Café. La curta distància va propiciar que el president Quim Torra anés la setmana passada a aquest local del Barri Gòtic de Barcelona per conèixer de primera mà la situació d’incertesa del cafè, que és un dels 47 immobles de Catalunya afectats per una subhasta del Govern. Segons ha pogut saber l’ARA, Torra es va interessar per l’establiment centenari, on es va prendre un dels mil dos-cents cafès diaris que hi serveixen, i es va comprometre a trobar una solució per garantir el futur de l’establiment. Aquesta solució passaria per aturar la part de la subhasta-que va posar en marxa la Generalitat mateixa- que afecta tot l’edifici del local històric. Així ho ha demanat Torra al vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda acabat de nomenar, Pere Aragonès. Però la decisió encara no és del tot ferma.

Fonts del departament d’Aragonès admeten que ara s’estudia deixar fora de la subhasta el bloc del carrer Llibreteria número 16 de Barcelona, on des de fa 109 anys s’ubica El Mesón del Café, tot i que és una opció que no s’ha formalitzat. Abans, segons afegeix el departament d’Economia i Hisenda, es vol demanar uns informes tècnics per avaluar el patrimoni d’aquest edifici en matèria de comerç i cultura. Un dels arguments que ja ha esgrimit l’Associació d’Establiments Emblemàtics per salvar el bar restaurant és que la llei catalana del comerç estableix que si un negoci té més de 100 anys d’antiguitat, s’ha de protegir. Els responsables del cafè consideren que si finalment l’edifici surt a subhasta no tindran l’opció de comprar-lo perquè els fons d’inversió estaran disposats a pagar el que calgui per adquirir-lo. Des de la Generalitat també recorden que ja hi ha el precedent d’un edifici que es va excloure temporalment d’una subhasta -un hotel dels germans Anlló- per un error en les dades de la finca.

Però l’opció del Govern de retirar el bloc d’El Mesón del Café no afecta els altres immobles inclosos en la subhasta. Els 47 immobles afectats procedeixen d’herències intestades -sense descendents- i, segons el calendari del Govern, es pretén treure’ls a subhasta el 5 de juliol (les sol·licituds es poden presentar fins la setmana vinent). Tot i això, es tracta d’un procés que ha generat controvèrsia. La setmana passada l’Ajuntament de Barcelona va enviar una carta a Aragonès -aleshores encara era el secretari d’Economia- per reclamar la cessió dels immobles de la subhasta que són de la ciutat. La reivindicació de l’Associació d’Establiments Emblemàtics pel local històric també va rebre el suport de la plataforma Resistim al Gòtic, que va exigir la paralització de tota la subhasta.

A contrarellotge

Malgrat que la Generalitat continua treballant en el futur d’El Mesón del Café sense una fórmula clara per salvar-lo, la decisió definitiva no hauria de trigar, atès que el calendari juga en contra perquè la subhasta fa dies que està engegada. El veredicte del departament d’Economia i Hisenda hauria d’arribar abans del 5 de juliol, però fonts coneixedores de la situació asseguren que la posició de Torra és clara en aquest afer: salvar l’establiment centenari.

Ara bé, fa una setmana, des del departament d’Economia i Hisenda van expressar dubtes sobre la possibilitat de fer marxa enrere en la subhasta si ja estava engegada. També van apuntar que el procés havia de servir per eixugar els deutes que arrossegaven els immobles.

Més continguts de