Societat 06/04/2019

Tres malalts terminals gironins demanen ajuda a l'entitat Dret a Morir Dignament per obtenir medicaments

L'entitat els ha donat informació d'on obtenir fàrmacs "segurs" i considera "indignant" que hagin de passar per "un tràngol com aquest"

Acn
3 min
Crida unànime per retirar l'euro per recepta

BarcelonaTres malalts terminals de les comarques de Girona han demanat en les últimes setmanes assessorament a l'entitat Dret a Morir Dignament (DMD) per comprar un còctel de medicaments, i així tenir-lo en el moment en què vulguin posar fi a la seva vida. L'associació atén aquestes persones explicant com poden fer el document de voluntats anticipades (DVA) i, en casos concrets com aquests tres, recomanant pàgines d'internet "segures" on obtenir aquests fàrmacs il·legals. La representant de DMD a les comarques gironines, Cristina Vallès, lamenta que hagin de ser ells qui informin els malalts i demanen que aquesta feina es faci des de les administracions amb metges i professionals, emparats per una llei de l'eutanàsia. "Resulta indignant que, a més d'estar malalt i patint, hagis de moure't en camps il·legals", ha assenyalat Vallès.

La falta d'un marc legal que despenalitzi l'eutanàsia ha portat tres malalts terminals de les comarques gironines a demanar informació sobre com posar fi a la seva vida per aquesta via. Tots tres estan afectats per malalties neurodegeneratives que no tenen cura, i han acudit a l'associació Dret a Morir Dignament per saber com es poden obtenir els fàrmacs necessaris per "deixar de patir".

Des de l'entitat els assessoren en dos vessants. D'una banda els recomanen fer el document de voluntats anticipades, que permet als malalts decidir quines accions han de practicar els metges un cop arriben a un estat avançat de la malaltia. El DVA "blinda" els professionals sanitaris a l'hora de subministrar algun tipus de medicació concreta.

El problema, però, ve en persones amb malalties terminals i que no es poden valdre per elles mateixes. En aquests casos, DMD assessora els malalts que demanen informació sobre el còctel de medicaments il·legals necessaris per poder morir dignament.

La responsable de DMD a les comarques gironines, Cristina Vallès, deixa clar que treballen sempre "dins de la legalitat". "Només informem perquè algunes pàgines d'internet no són segures i es poden trobar amb enganyifes", assenyala.

Des de l'entitat reconeixen que es tracta de productes "il·legals", però que buscant en llocs concrets de la xarxa es poden comprar. Vallès considera "indignant" que aquestes persones hagin de passar per aquest "tràngol". "No en tenen prou amb la malaltia que a sobre han de moure's en espais il·legals", lamenta la responsable de l'entitat.

Des de DMD recorden que en països on l'eutanàsia és legal, com Bèlgica, el nombre de morts com a conseqüència d'haver-la sol·licitat és d'un 2%. Vallès assenyala que, si aquest percentatge es traslladés a Catalunya, hi hauria 1.300 persones l'any que moririen "estalviant-se el patiment".

"Que serveixi d'alguna cosa"

Des de DMD expliquen que el cas de la María José Carrasco i el seu marit és un exemple de la necessitat de tenir una llei clara de l'eutanàsia. Vallès diu que és "una greu anomalia" que l'home es trobi immers en un procés judicial per haver ajudat a morir la seva dona.

Per tot plegat, Vallès demana que els polítics "es posin les piles" i tirin endavant lleis que permetin despenalitzar l'eutanàsia al conjunt de l'Estat. Amb tot, la responsable de DMD a les comarques de Girona es mostra "satisfeta" amb la feina que s'està fent des de l'àmbit municipal.

En concret, Vallès ha destacat el paper capdavanter de Catalunya a l'Estat en DVA, però també posa en valor la consciència de molts consistoris gironins que aposten i que han aprovat mocions en favor d'una llei nova. Entre aquests ajuntaments hi ha ciutats grans com Girona, Olot o Figueres, però també pobles petits, com l'últim a signar, Madremanya (Gironès).

stats