SOCIETAT
Societat 12/04/2013

USTEC denuncia que Ensenyament permetrà als directors del centre escollir fins al 50% dels mestres i professors

El sindicat critica que s'obre la porta a "l'arbitrarietat" i al desplaçament d'escola dels docents que ja tenen plaça fixa

Acn
3 min
La portaveu d'USTEC-STES, Rosa Cañadell, i David Córdoba, del secretariat general del sindicat. / ACN

BarcelonaEl sindicat de mestres i professors USTEC-STES ha denunciat aquest divendres que la Conselleria d'Ensenyament ha elaborat un esborrany de decret que permet als directors d'escoles i instituts públics escollir directament fins al 50% dels docents, seguint criteris i perfils específics marcats per la direcció del centre. Això, segons el sindicat, obre la porta als "abusos" i a escollir els professionals segons criteris "arbitraris", cosa que elimina la transparència. El decret també permetria que els docents amb plaça fixa en un centre siguin traslladats perquè el director del seu centre no els vol.

La portaveu del sindicat, Rosa Cañadell, ha considerat que aquest esborrany és un atac a l'escola pública, dóna massa poder als directors i suposa una desregulació i privatització de l'educació pública. A més, també incrementarà la "competitivitat" entre centres.

Segons el sindicat, el decret permetria que només la meitat dels docents d'un centre hi siguin per un concurs obert, com fins ara, pel qual hi opten els professors interins i funcionaris sense plaça. L'altra meitat podrien ser places amb requisits específics elegits per la direcció, que participaria en l'elecció dels candidats.

De fet, el director o directora amb dotze mesos al càrrec ja podrà nomenar directament els interins després d'entrevistar tres aspirants. Això, en el pitjor dels casos pot portar a no contractar interines embarassades, perquè els seus substituts no cobririen totes les hores, o a descartar els delegats sindicals per criteris ideològics.

En el cas dels docents funcionaris, amb plaça fixa o no, el nomenament dependrà d'una comissió avaluadora formada per algun directiu, els serveis d'inspecció del departament d'Ensenyament i potser algun altre docent. Una comissió semblant podrà retirar la plaça fixa a un funcionari, si es considera que no compleix els requisits específics del seu lloc de treball.

L'esborrany al qual ha tingut accés USTEC-STES és del febrer, ocupa unes 32 pàgines i desenvolupa la LEC en l'àmbit de plantilles i provisió de llocs docents.

Cañadell ha criticat que el decret permeti tanta autonomia als directors que podran definir perfils i llocs específics, com per exemple que el professor de geografia pugui fer les classes en anglès. Això obre la porta a definir perfils tan específics que estiguin pràcticament dirigits a un candidat ja prèviament determinat i del gust del director. També pot permetre la "connivència" o, per contra, a la "repressió ideològica", i que molts docents no s'atreveixin a proposar innovacions o a participar en el projecte acadèmic del centre per tal de no desagradar la direcció.

D'aquesta manera es farà molt difícil consolidar els equips pedagògics, perquè actualment més del 80% del personal té plaça fixa. Igualment, el sindicat ha criticat que el procés de selecció farà que hi hagi més burocràcia.

Cañadell ha lamentat que es vulgui dirigir les escoles com a "empreses privades" i ha opinat que "no es pot ensenyar democràcia si no s'ensenya en democràcia". "L'educació és una acció col·lectiva", ha reblat. A més, el sindicat recorda que una de les 51 propostes del president Artur Mas contra la corrupció era prioritzar la transparència i els mèrits en la contractació de treballadors públics.

USTEC-STES, sindicat majoritari, s'ha queixat per la forma d'elaborar el decret, que s'ha estat treballant des de fa sis mesos en les juntes de direcció, sense consultar els sindicats. Cañadell ha demanat que el decret es negociï en la mesa sectorial on estan representats els sindicats, ja que els treballadors en seran els principals afectats.

També s'ha preguntat si el decret entrarà en vigor aquest any 2013 i fins i tot el curs que ve, que començarà al setembre. Per tot això, el sindicat ha anunciat que s'enfrontarà a aquest decret en totes les plataformes i mobilitzacions on sigui present, principalment d'aquí dues setmanes, en les jornades de lluita contra la Lec i la Lomce, i en la vaga educativa del 9 de maig.

stats