Nou desnonament a Sant Antoni amb càrregues policials

Els veïns havien aturat l'expulsió de la família en dues ocasions

La imatge d'un cotxe fent marxa enrere carregat de maletes i trastos certificava la desfeta veïnal. L'Asad i la Tayyaba, després de dos intents resistits, han quedat finalment desallotjats del seu pis al carrer del Parlament 1-3, al barri de Sant Antoni. Una comitiva judicial amb la presència de les unitats de la brigada mòbil i ARRO dels Mossos d'Esquadra ha entrat per la força a l'habitatge i ha completat el desnonament davant la resistència passiva d'una concentració de veïns al portal, que ha acabat amb moments de tensió i denúncies contra dos manifestants.

Era el tercer cop que el bloc rebia la visita de la comitiva judicial per fer fora la família amb tres fills a càrrec. L'empresa administradora de la major part de l'edifici, Elix, feia temps que demanava als inquilins que marxessin d'un pis al qual havien arribat a través d'un contracte fals. La família, però, esperava una solució que els permetés quedar-se al barri, on tenen escolaritzats dos dels infants. Finalment, Serveis Socials de l'Ajuntament ha confirmat a aquest diari que se'ls ha facilitat una allotjament al Guinardó. Xavier Caballé, portaveu de la plataforma Fem Sant Antoni, ho ha qualificat igualment de "fracàs" i ha lamentat que la canalla no hagi pogut acabar el curs escolar.

En un document intern de l'empresa al que ha tingut accés l'ARA, Elix assegura que els propietaris del pis van oferir ajudes com la condonació del deute o la recerca d'un pis a un preu assequible, i que totes van ser rebutjades per la família. Respecte les sospites de la plataforma veïnal, que assegura haver vist com es destinen pisos del bloc per a un ús turístic il·legal, Elix ho nega i apunta que si algú ha subllogat el pis de manera improcedent han estat els propis "ocupes", com els cataloga la promotora.

Es tanca així un episodi més d'un pis que va ser habitat a través d'un contracte de lloguer inicial que els va costar 1.500 euros abans de descobrir-ne la falsedat, una pràctica comuna al barri. Els anys següents, la família va invertir 8.000 euros en la remodelació del pis però no pagaven lloguer a ningú.

Dispositiu tens

L'entitat ciutadana Fem Sant Antoni havia convocat aquest matí, juntament amb altres entitats, una concentració a la porta del bloc per plantar cara al nou intent de desnonament. La pràctica, que anteriorment havia tingut èxit, aquest dimarts al matí ha sigut inútil davant el desplegament policial, que ha practicat càrregues contra els manifestants. L'esbatussada ha tingut com a conseqüència un atac d'ansietat d'un dels presents, que ha sigut atès per l'ambulància, així com diversos afectats que han denunciat un "ús excessiu de la força", com apuntava Àxel Altadill, del Sindicat de Barri del Poble-sec.

En el transcurs del dispositiu, que s'ha estès durant més de tres hores, hi ha hagut tres retencions de manifestants. Dues han acabat amb identificacions i denúncies per "desobediència continuada". L'Andrés, un d'aquests casos, ha sigut acusat també de "llançament d'objecte contundent" per haver abocat una ampolla contra un agent, segons li han explicat quan ha quedat retingut. L'acusat ho ha negat categòricament i li han fet saber que ha quedat enregistrat en vídeo, però cap dels presents reconeix haver vist l'acció del suposat llançament. Un agent del cos policial, en una conversa informal, ha explicat que si no apareix el vídeo que mostra l'agressió la denúncia no prosperarà. 

L'operació, que ha tallat el carrer Parlament entre Viladomat i Calàbria, ha acabat en protestes que han interromput la circulació de l'avinguda Paral·lel durant 20 minuts abans que la policia desallotgés els manifestants. Altadill recorda que aquesta acció no és excepcional i que "la setmana vinent hi haurà tres nous intents de desnonament" al barri de Sant Antoni.

Més continguts de