ENSENYAMENT

Vicent Marzà: “El negoci d’alguns empresaris amb la concertada s’ha acabat”

conseller d’educació, investigació, cultura i esport de la Generalitat valenciana

A diferència dels seus antecessors del Partit Popular, Vicent Marzà (Castelló de la Plana, 1983) va arribar a la conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana amb l’aval de la comunitat educativa, que veia com, per fi, un govern posava un mestre al capdavant del departament. Criticat en els primers mesos per la vessant nacionalista dels seus plantejaments polítics, ara el conseller de Compromís centra les crítiques de l’escola concertada, que l’acusa de voler tancar els seus centres, i del PP, que l’acusa d’acabar amb la llibertat d’elecció dels pares. Entretant, la conselleria ha posat en marxa un programa de gratuïtat de llibres de text i un pla per eliminar els barracons escolars.

Porta camí d’un any al capdavant de la conselleria. Quina valoració fa d’aquests 11 mesos?

El balanç és positiu. En menys d’un any hem capgirat moltes de les actuacions del PP que havien propiciat una desfeta de la nostra educació i investigació, i també de la cultura i l’esport. Pel que fa a l’educació hem aconseguit revertir en tan sols un curs tota la retallada d’unitats escolars de centres públics feta durant els últims anys. Hi haurà més professorat el pròxim any, hem reduït la ràtio de les aules i hem aconseguit que augmente la presència del valencià. No creiem que siga per penjar-se medalles, però veritablement estem molt contents del que hem fet aquests mesos després de 20 anys de foscor del PP.

Durant les últimes setmanes l’ensenyament concertat s’ha mobilitzat contra el govern valencià per la supressió d’onze aules.

Els seus arguments no tenen cap sentit amb les dades a la mà. Ens acusen d’atacar la llibertat d’elecció quan el pròxim curs el 97,7% dels xiquets de 3 anys aniran al centre que les seues famílies han escollit, i per tant queda demostrat que les famílies poden triar l’escola dels seus fills. No té cap sentit dir que anem en contra de la llibertat d’elecció ni que hem perpetrat un atac furibund contra la concertada perquè el balanç entre aules creades i les que els hem modificat el concert és zero. Hi haurà les mateixes aules de la concertada que amb el PP.

Quin creu que és, doncs, el motiu del seu descontentament?

Que els hem fet complir la llei. És a dir, no han sigut les patronals de les empreses educatives privades les que han decidit quins centres havien d’obrir-se i quins centres s’havien de tancar sinó que s’ha aplicat la llei. I sobretot, que el nostre model no és el seu. Nosaltres apostem per augmentar l’ensenyament públic i allà on no arribem, concertar. Fins ara el model era el contrari; es degradava la pública i es beneficiava la concertada. Per tant, nosaltres tenim molt clar que allò que els ha fet mal és que promocionem l’ensenyament públic.

Heu denunciat irregularitats com que alguns col·legis concertats cobren als alumnes.

Sí, i no únicament nosaltres. La mateixa Fiscalia investiga si durant anys la Generalitat va pagar més diners a aquests col·legis dels previstos en els acords de les escoles concertades. I pel que fa a les famílies, els ha de quedar molt clar que no els poden cobrar per tindre els xiquets en les escoles concertades perquè aquests col·legis estan sostinguts amb fons públics. Entenem que alguns titulars i propietaris d’empreses escolars privades estaven fent negoci amb la concertació i això és el que s’ha acabat. Crec que darrere de les protestes en part hi ha això, la defensa d’un model que per a alguns s’entén com un negoci i que per a nosaltres, en canvi, és un servei públic.

Quin és el full de ruta que té la conselleria per a la concertada?

Els centres concertats que complisquen la llei i la seua funció social i no estiguen fent negoci no tindran cap problema amb nosaltres.

I quins són els plans que té per a l’escola pública?

L’ensenyament públic és el que nosaltres, com a administració, gestionem, i per tant és l’escola pública la que hem de procurar que arribe al conjunt de la ciutadania. Volem potenciar-la, reconstruir-la -perquè el PP l’ha deixada en runes- i volem que la qualitat educativa, basada en la renovació i la innovació pedagògica, passe per una bona atenció als xiquets.

Durant anys s’ha criticat que milers de xiquets es quedaven sense poder estudiar en valencià. Han corregit aquesta situació?

Moltes de les unitats que hem obert enguany són en la línia en valencià per necessitat d’escolarització i perquè l’oferta s’ha d’ajustar a la demanda, garantint que tothom que vulga puga estudiar en valencià.