EDUCACIÓ
Societat 22/12/2014

“Xamfrà és com una segona casa”

L’escola de música potencia el treball en grup i actua com a integrador social a través de les arts

Laura Díaz-roig
3 min

BarcelonaSón les cinc de la tarda i l’escola de música Xamfrà, al barri del Raval, s’omple de nens i joves de totes les edats, alguns acompanyats pels seus pares. Avui hi ha dues classes en aquesta hora: dansa per a les més petites i cant coral, amb nois i noies d’entre 14 i 16 anys. “Vénen de tot arreu i es barregen nens d’orígens i realitats molt diferents”, explica Ester Bonal, directora d’aquest projecte, que va néixer el curs 2004-2005 de la mà de la Fundació l’ARC Música amb 16 alumnes i que ara ja en té més de 300. Xamfrà va guanyar el premi de l’ARA Tatiana Sisquella a la contribució social per la tasca d’inserció a través de la música, el teatre i la dansa.

“La Candela s’afegeix avui amb nosaltres”, explica a la resta de nenes la professora de dansa, Laida Tanco, just abans de començar la classe. Les nenes l’acullen i es col·loquen totes juntes per practicar els primers passos. La Bronti, de vuit anys, explica que hi ve des de l’any passat perquè li agrada molt ballar. Fa classe amb la seva amiga de l’escola, l’Adaia, que també fa tallers de tambor, flabiol i xilòfon. “Tot és divertit”, diu aquesta última. Tanco, professora a Xamfrà des de fa deu anys, explica que treballa molt la improvisació per aprendre el llenguatge del cos.

“Tots els tallers es fan en grup. Aprenem conjuntament a esperar, escoltar i compartir. El que fem és l’excusa que els permet aprendre a ser i ens ajuda a assajar sobre com és la vida”, explica Mireia Besora, subdirectora de l’escola. En aquest centre es vol trencar la barrera econòmica i, per això, el preu mai és un impediment: els nens i els adolescents poden participar en totes les activitats per pocs diners o, fins i tot, el centre es fa càrrec de les despeses si les famílies no poden fer-hi front.

“Potenciem la intel·ligència col·lectiva, la individual adaptada al grup”, explica Riad Ahmad, professor de percussió a Xamfrà des dels seus inicis. Afegeix que les classes van “molt més enllà del programa”. “Jo no exigeixo; tot sorgeix naturalment. Hi ha alumnes que porten tres o quatre anys venint a classe i, cada cop que arriba una persona nova, l’ajuden de manera natural”, explica.

El Mackenzie, de 16 anys, en fa nou que ve a Xamfrà. Fa classes de teatre, cant, guitarra, bateria i ajuda els professors de teatre amb les classes dels més petits. “Per a nosaltres, Xamfrà és com una segona casa. És una manera diferent d’ensenyar i els professors no et posen pressió”, diu. Sandra Sangiao, professora de cant des de fa dos anys, explica que l’escola crea un espai “obert” on joves i nens gaudeixen i s’ajuden els uns als altres. L’Aitana, de 14 anys, assenteix. Fa cinc anys que fa classes a Xamfrà: va començar fent només un taller i ara fa teatre, coral, clarinet, guitarra i llenguatge musical. “Passo més hores aquí que a casa meva. Vinc totes les tardes -assegura-. No et diuen el que has de fer i l’ambient és molt diferent del de les altres escoles de musica”. Tant el Mackenzie com l’Aitana són del barri i expliquen que han fet molts amics a Xamfrà. “Es tracta de motivar-los per despertar la seva curiositat. Així paren atenció, es concentren i aprenen”, explica Víctor Salvatti, professor de guitarra, que va entrar-hi com a voluntari el curs 2010-2011 i ara és mestre.

Espai de confiança

“Hem generat un espai de confiança, convivència i cooperació”, diu Bonal, que explica que l’equip s’ha convertit en un referent per als nens. “No ets només un mestre de música; ets la persona que fa el grup”, diu el Riad.

Mentre els joves fan classe, la Mónica espera asseguda a l’entrada. El seu fill, el Josemi, un jove cec de 19 anys, està fent coral. “Ens van parlar de Xamfrà a l’ONCE i ja fa un any que ve. Estem contentíssims”, explica la Mónica, que espera que acabi la classe per acompanyar-lo a casa. El Josemi també fa guitarra i practica a casa. “És com una família”, afegeix el Joan, de 13 anys, un altre company de classe.

Micromecenatge per col·laborar amb el centre

La sala de concerts Sarau08911 de Badalona ha impulsat la campanya #Ensagradalamúsica, un cicle de concerts per donar suport a Xamfrà i aconseguir els 10.000 col·laboradors que necessita per tirar endavant el projecte. Per fer-ho, la campanya promou el teaming, una modalitat de micromecenatge que per només un euro al mes permet fer-se col·laborador -o teamer - de Xamfrà. El cicle de concerts comptarà -els divendres dels mesos de gener i febrer del 2015- amb les actuacions d’artistes socialment compromesos que donen suport a la campanya.

stats