Societat 15/02/2016

El jutge absol tres joves acusats per la vaga del 29-M per "contradiccions" en la versió policial

La Fiscalia reclamava als tres nois del Vendrell condemnes de sis anys i mig de presó i 1.043 euros de multa

Ara
2 min
Els acusats, en el judici a la Ciutat de la Justícia / ACN

BarcelonaUn jutjat de Barcelona ha absolt tres veïns el Vendrell als quals la Fiscalia reclamava sis anys i mig de presó i 1.043 euros de multa per aldarulls en les protestes de la vaga general del 29 de març de 2012. El jutge diu a la sentència que els absol perquè dubta que siguin autors dels fets de què se'ls acusa i perquè hi ha "contradiccions" en la versió policial.

Sis guàrdies urbans que anaven de paisà el dia de les protestes van declarar al judici que havien vist com tres joves amb roba fosca se separaven de la multitud i cremaven un contenidor, després d'arrossegar-lo al mig del carrer i bolcar-lo. Tot i això, el jutge afirma que el testimoni de les fonts policials tenia "inconcrecions i contradiccions", segons explica l'ACN. A més, els agents van admetre que havien seguit els joves de lluny i que molts altres manifestants portaven una indumentària semblant.

Els joves es defensaven dient que no van tenir res a veure amb els aldarulls perquè, segons la seva versió, havien sortit de la manifestació que baixava per Via Laietana des de plaça Catalunya, però van evitar anar a Jaume I després de veure-hi incidents. Al judici, van negar que haguessin passat per la zona on els agents afirmaven que els havien vist incendiar el mobiliari urbà i pel tram on, segons la policia, van fer pintades. A més, van assegurar que on els havien arrestat no hi havia cap manifestació.

Els absolts van explicar al judici que l'estació de metro d'Urquinaona estava tancada per la vaga i es van dirigir al passeig de Gràcia, on van preguntar a un policia municipal on podrien trobar una estació que els dugués al barri del Guinardó. En acomiadar-se de l'agent, els van interceptar els membres de paisà de la Guàrdia Urbana.

La indumentària dels joves

Segons els agents, els van trobar informació sobre la vaga –només un va admetre que duia un fulletó informatiu– i, suposadament, indicacions manuscrites sobre com crear aldarulls urbans, cosa que tots tres van negar. Van explicar que portaven motxilles amb roba perquè es volien quedar a dormir a Barcelona i un hi carregava dos esprais perquè l'endemà havia de participar com a monitor en una gimcana escolar. Els tres vendrellencs són fumadors i per això portaven encenedors, i van negar que fessin servir un mocador palestí i bufs per tapar-se la cara, van assegurar que sempre en porten o que es protegien del fred.

Suport als acusats

A l'octubre, l'Ajuntament del Vendrell va aprovar una moció de suport als joves que en demanava l'absolució amb la unanimitat de tots els grups del ple. A més, tots tres asseguren que, malgrat no pertànyer en cap sindicat o partit polític, tenien una gran implicació en la vida "cultural i social" de la ciutat.

La defensa demana una revisió de les actuacions de la fiscalia "contra la dissidència política", i lamenta que reclami penes com aquesta, de sis anys de presó, "sense proves que vagin més enllà de la versió policial". Per la seva banda, la Fiscalia s'havia quedat sola en l'acusació: abans del judici tant la Generalitat com l'Ajuntament de Barcelona havien retirat l'acusació particular.

stats