Societat 15/06/2020

El pederasta dels Maristes, en llibertat tot i la segona sentència del TSJC que certifica els abusos a quatre menors

Joaquín Benítez va ser condemnat a 21 anys de presó

M.r.
3 min
L’exprofessor dels Maristes Sants-Les Corts Joaquim Benítez entrant ahir al Palau de la Justícia per conèixer la sentència de l’Audiència de Barcelona que  li ha imposat  21 anys i nou mesos de presó per haver abusat de quatre alumnes entre el 2006  i el 2009.

BarcelonaJoaquín Benítez, l'exprofessor dels Maristes condemnat a 21 anys de presó, continuarà en llibertat tot i que fa tot just un mes el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va confirmar la sentència que el condemnava per haver abusat de quatre exalumnes. El pronunciament es pot recórrer encara al Tribunal Suprem. Mentre no arribi la sentència definitiva les acusacions havien demanat l'ingrés a la presó de Benítez, però l'Audiència de Barcelona ho ha descartat. El tribunal diu que no hi ha "raons objectives noves" ni "elements de risc" que justifiquin l'ingrés a la presó del pederasta –que té mesures cautelars vigents– perquè des de la primera sentència ha estat a disposició de la justícia.

De fet, l'Audiència de Barcelona ja va descartar després de la primera sentència l'ingrés entre reixes de Benítez tot i la petició que ja feien les acusacions, que consideraven que existia el risc que el pederasta s'escapés de la justícia i demanaven el seu ingrés immediat a la presó. El tribunal ja va descartar llavors la mesura, tenint en compte que la sentència no era ferma i que el condemnat tenia vigents altres mesures preventives, uns arguments similars als que ha tornat a fer servir ara la secció 21 del tribunal barceloní.

Tant la Fiscalia com els advocats de les víctimes i l'acusació popular –exercida per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona– havien demanat l'ingrés a la presó immediat de Benítez. Només la defensa del pederasta s'hi oposava. Fins i tot els representants legals de la Fundació Champagnat –que havia d'assumir la responsabilitat civil del cas– s'havien mostrat favorables a la petició.

Risc de fuga i de reincidència

La Fiscalia i la resta d'acusacions insistien que la segona sentència del TSJC canviava l'escenari i incrementava el risc de fuga de Benítez. Segons les acusacions, el fet que el pronunciament de l'alt tribunal confirmés en tots els detalls la primera condemna de 21 anys de presó per a l'exprofessor dels Maristes feia més difícil que pogués tenir un pronunciament absolutori al Suprem i l'acostava al moment d'haver d'ingressar definitivament a la presó. A més, recordaven que Benítez no s'ha sotmès "a cap tipus de tractament". Per això apuntaven que el risc de reincidència del pederasta era alt, perquè tot i que se li hagués prohibit treballar amb infants "no es podien descartar trobades puntuals en llocs públics" amb altres menors si seguia en llibertat provisional.

Benítez va arribar a acumular 17 denúncies per abusos a menors, però només quatre van arribar a judici perquè la resta de casos es van considerar prescrits. La sentència deixava clar que el pederasta va abusar repetidament de les víctimes a partir de la seva superioritat com a professor. Es guanyava la seva confiança i els acabava enganyant perquè anessin al seu despatx amb l'excusa d'un massatge terapèutic.

La setmana passada Benítez va tornar a comparèixer davant del tribunal perquè avalués la seva situació. Va assegurar que "ha efectuat una reflexió i un aprenentatge a través de llibres d'autoajuda, que l'han portat a una rectificació psicològica" i que la seva intenció és "restaurar el mal causat" i complir la condemna "al peu de la lletra", com assegura el tribunal en la seva resolució.

Una declaració d'intencions que contrasta amb el primer recurs del pederasta a la sentència de l'Audiència de Barcelona de fa un any. Llavors Benítez al·legava que dues de les denúncies no constituïen cap delicte, perquè es referien només a tocaments aïllats, i assegurava sobre les altres dues que eren la paraula dels menors contra la seva. El TSJC ja va tombar els intents del pederasta de "banalitzar" els abusos i va ratificar del tot la primera sentència.

Tot i els arguments de les acusacions, el tribunal no comparteix que hi hagi un risc de reincidència més elevat que abans, tenint en compte que les últimes denúncies contra el pederasta que han arribat a judici son de fa més de 10 anys, que no hi ha proves que hagi tornat a delinquir i que la possibilitat que pugui contactar amb menors a la via pública per abusar-ne és una "previsió abstracta" de les acusacions. Tampoc veu més risc de fuga del condemnat, tenint en compte que sempre ha estat "a disposició" de la justícia des que van començar a investigar-se les denúncies i que ha mantingut la mateixa actitud tot i haver acumulat diverses denúncies i les dues condemnes.

Per això consideren que per evitar el risc de fugida n'hi ha prou amb mantenir la retirada del passaport i amb les compareixences periòdiques que en el seu dia se li van imposar. El pronunciament de l'Audiència de Barcelona certifica que tot i l'elevada pena imposada, l'autor del primer cas condemnat d'abusos a menors en una institució religiosa continuarà al carrer fins que la sentència sigui ferma.

stats