Societat 07/05/2019

El pederasta dels Maristes, al carrer tot i la condemna

L’Audiència rebutja l’ingrés a la presó perquè la sentència no és ferma i ja s’apliquen altres mesures

Pau Esparch
3 min
Joaquim Benítez arribant a l'Audiència amb la cara coberta amb un passamuntanyes

BarcelonaJoaquim Benítez, condemnat a 21 anys i nou mesos de presó per quatre casos d’abusos sexuals a menors, va sortir corrents dilluns de l’Audiència de Barcelona amb un passamuntanyes posat. L’exprofessor pederasta dels Maristes va poder tornar a casa seva, i hi continuarà tot i la sentència de fa una setmana. Benítez va anar dilluns a l’Audiència a una vista en què es va demanar la seva entrada a la presó, però el tribunal ha comunicat aquest matí que opta per mantenir l’home en llibertat. Els tres magistrats han rebutjat la petició de la fiscalia, les acusacions particulars –que representen les víctimes– i les acusacions populars –la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona–, que havien reclamat que l’home estigués entre reixes per risc de fuga i reincidència.

La secció 21 de l’Audiència considera que mentre la sentència no sigui ferma, perquè es pot recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ja s’apliquen mesures cautelars a Benítez, que fins ara les ha complert. El tribunal recorda que des del 2016 s’ha retirat el passaport a l’exprofessor i se li ha prohibit sortir del territori espanyol, a part d’obligar-lo a comparèixer cada setmana a la policia, no fer cap activitat amb menors i no acostar-se a les víctimes ni comunicar-s’hi. L’Audiència subratlla que el condemnat “ha complert escrupolosament” les mesures durant els tres anys del cas i que sempre s’ha presentat als jutjats.

Els jutges afegeixen que, tot i que “era previsible” per a Benítez –que no ha estat mai entre reixes– que se li imposés una pena de presó, les mesures han sigut “eficaces” per assegurar la seva presència i que aquest és l’únic motiu “legítim” que tindria ara la presó, perquè un cop fet el judici i dictada la sentència ja no hi ha risc de destrucció ni d’amagar proves. Sobre el risc de reincidència, l’Audiència apunta que els abusos sexuals comesos per l’home, pels casos en què se l’ha condemnat i per altres de més antics, van passar fa més de 10 anys i que això “no permet fer una projecció de futur”.

Pel que fa a la protecció de les víctimes, el tribunal reitera que les mesures d’allunyament i de no poder-s’hi comunicar són “suficients”, perquè no consta que s’hagin incomplert. També remarca que no s’ha comprovat que Benítez pugui tenir relació amb menors actualment. Per això l’Audiència conclou que no veu “raons objectives” que justifiquin canviar la situació personal de l’exprofessor ni “l’excepcionalitat” de la presó provisional.

“Un perill” per als menors

Després de saber la posició del tribunal, les acusacions particulars han avançat que la seva intenció és recórrer la decisió de deixar Benítez lliure. El pare de la primera víctima que va fer públic el seu cas, Manuel Barbero, ha mostrat incomprensió davant la resolució de l’Audiència, tot i admetre que hi pot haver arguments jurídics. Barbero ha definit Benítez com “un perill” per a la societat i sobretot per als menors, perquè va cometre els abusos quan feia de professor d’educació física a alguns dels seus exalumnes.

Per part de l’Ajuntament de Barcelona –que ha exercit d’acusació popular–, l’alcaldessa, Ada Colau, ha considerat “una vergonya que es deixi al carrer un violador de nens confés i que, en canvi, amb d’altres se sigui tan estricte”.

stats