Societat 06/05/2019

L'exprofessor pederasta dels Maristes continua en llibertat a l'espera de l'Audiència

El tribunal comunicarà demà si entra a la presó, tal com demanen la Fiscalia, les víctimes i les acusacions populars

Pau Esparch
2 min
L'exprofessor pederasta dels Maristes en el moment d'entrar a l'Audiència de Barcelona / FRANCESC MELCION

BarcelonaL'exprofessor pederasta dels Maristes, Joaquim Benítez, condemnat fa una setmana a 21 anys i nou mesos de presó per quatre casos d'abusos sexuals a exalumnes, continua en llibertat. L'Audiència de Barcelona ha celebrat una vista aquest matí, a la qual ha assistit Benítez, per decidir si l'home entra a la presó per complir la sentència; fins ara no ha estat mai entre reixes. La Fiscalia, les acusacions particulars –que representen les víctimes– i les acusacions populars –la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona– han demanat que l'home estigui en reclusió per risc de fuga i reincidència. La defensa del docent, en canvi, ha al·legat que no ha fugit mai. El tribunal comunicarà aquest dimarts al matí si Benítez entra a la presó mentre la condemna no és ferma, perquè la sentència es pot recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

L'endemà de conèixer la sentència, fa una setmana, la Fiscalia i les acusacions particulars –en el seu cas en un escrit conjunt– van reclamar que l'exprofessor ingressés a la presó. Les acusacions populars també s'han sumat a la petició. Davant la secció 21 de l'Audiència, aquest matí han reiterat que hi ha més risc que Benítez pugui fugir per l'elevada condemna de presó i que l'home no té arrelament perquè no està treballant. Sobre l'argument que l'exprofessor ha de cuidar el seu germà, les acusacions han recordat que això no s'ha documentat i que el germà té una incapacitat laboral, no una discapacitat. També han afegit que Benítez, estant en llibertat, pot arribar a eludir la justícia autolesionant-se.

Joaquim Benítez arribant a l'Audiència amb la cara coberta amb un passamuntanyes

L'exprofessor "no entén les presses"

La defensa de l'home ha justificat que mentre se l'ha investigat i se l'ha jutjat, l'exprofessor sempre s'ha presentat a les citacions. El mateix Benítez ha aprofitat el seu torn de paraula per expressar que ha reconegut els fets –encara que durant el judici només va admetre dos dels quatre abusos a menors–, que ha demanat perdó i que ha manifestat penediment. L'exprofessor ha assegurat que "no entén les presses" de les acusacions perquè entri a la presó i ha insistit que ha fet "un canvi profund". El tribunal no notificarà la seva decisió fins aquest dimarts, però de moment Benítez ha pogut marxar en llibertat de l'Audiència, d'on ha sortit corrent tapat amb un passamuntanyes. El pare de la primera víctima que va fer públic el seu cas, Manuel Barbero, ha lamentat que l'home "tingui un dia més de llibertat" i ha apuntat que viu a Girona, on pot estar en contacte amb menors i cometre nous delictes.

La sentència va concloure que Benítez, que treballava als Maristes Sants-Les Corts, és autor de tots els abusos sexuals a menors que es van jutjar: es van arribar a presentar 17 denúncies contra ell, però només quatre no havien prescrit.

stats