Societat 30/04/2019

Reclamen l'ingrés a presó de l'exprofessor dels Maristes

La fiscalia i les víctimes al·leguen que hi ha risc que l'home fugi després de la condemna a 21 anys de presó

Pau Esparch
2 min
L'exprofessor dels Maristes Joaquim Benítez entrant ahir a l'Audiència de Barcelona, abans de conèixer la sentència

BarcelonaLa fiscalia i les acusacions particulars, que representen les víctimes, han reclamat aquest matí a l'Audiència de Barcelona que l'exprofessor dels Maristes Joaquim Benítez ingressi a presó per complir la sentència de 21 anys i nou mesos de reclusió. Les parts han al·legat que hi ha risc que l'home pugui fugir després que el tribunal l'hagi condemnat per quatre casos d'abusos sexuals a exalumnes. També han apuntat que Benítez no té cap arrelament perquè no està treballant.

Per això, han demanat a l'Audiència que convoqui, com més aviat millor, una vista perquè la sentència s'executi de manera immediata i s'ordeni l'entrada de l'home a la presó. De moment, la defensa de l'exprofessor té un termini de 10 dies per posar un recurs contra la sentència, però ahir no va aclarir si ho faria. Aquest període es podria escurçar si l'advocat de Benítez no exhaureix el termini i presenta el recurs abans, perquè el tribunal està a l'espera que es pronunciï.

Malgrat tot, les acusacions particulars –que han sol·licitat l'ingrés a presó de l'home en un escrit conjunt– han manifestat que, encara que la defensa recorri la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), s'ha de garantir que es compleixi la condemna, com a mínim, dels delictes reconeguts per l'exprofessor. Els representants de les víctimes ho justifiquen pel fet que Benítez va admetre al judici els abusos a dos menors. Es tracta, precisament, dels casos amb les penes més altes: nou anys i tres mesos de presó pel primer i vuit anys de presó pel segon.

Així, els advocats de les víctimes han reclamat que, independentment del recurs de la defensa, l'exprofessor entri a la presó. Justament, que Benítez no estigui, de moment, en presó preventiva, va provocar que ahir l'home pogués marxar de l'Audiència en llibertat –va sortir corrent cobert amb un passamuntanyes i evitant les càmeres– tot i l'elevada condemna. La sentència va concloure que l'exprofessor dels Maristes Sants-Les Corts és autor de tots els abusos sexuals que es van jutjar: es van presentar 17 denúncies contra ell, però només quatre no havien prescrit.

stats