Violència sexual

Les dues monitores de Vallirana sumen vuit denúncies per agressió sexual

Representen el 25% dels nens d'I3 que es queden a dinar a l'escola L'Olivera

3 min
L'Escola L'Olivera de Vallirana en una imatge d'arxiu.

BarcelonaAlmenys vuit famílies de l'escola L'Olivera de Vallirana (Baix Llobregat) han denunciat dues monitores de menjador per presumptament haver agredit sexualment els seus fills, segons diverses fonts consultades per l'ARA. El primer cas, que va sortir a la llum dilluns passat, va marcar l'inici d'un degoteig de denúncies que, segons fonts properes a les famílies, encara no ha acabat. Divendres passat, segons fonts policials, ja havien denunciat set famílies i en les darreres hores ho ha fet una altra. Els Mossos d'Esquadra investiguen les suposades agressions des de la setmana passada. Cada dia ha crescut el nombre de denúncies presentades, però les fonts policials consultades mantenen que, de moment, no hi ha indicis suficients que provin l'existència d'aquestes agressions i, per això, encara no s'han plantejat detenir les monitores.

Els Mossos investiguen una de les monitores com a presumpta autora material de les agressions i l'altra per encobrir-la. El relat de la gran majoria de les denúncies és el mateix: a l'hora de la migdiada, just després de dinar, una de les treballadores practicava tocaments amb accés carnal a nenes i nens. A aquella hora, segons fonts de les famílies, hi ha un grup d'uns 30 nens d'I3 fent la migdiada, i les denúncies actuals representarien el 25% d'aquests alumnes. La primera mare que va denunciar explica en declaracions a l'ARA que fa una setmana va detectar que la seva filla tenia "una mena de pasta blanca a les parts íntimes". Després de preguntar-li diverses vegades què era, la nena, de només tres anys, va respondre que era la monitora qui li posava i que quan ho feia "li fa molt mal". Això, va afegir, passava quan jugaven "als doctors" amb la monitora i una altra nena.

La segona criatura és la filla de la segona família que va denunciar. Quan la mare li va preguntar per això, la nena va descriure una situació semblant. Les dues famílies van anar a l'hospital Sant Joan de Déu per fer-se un examen mèdic, tal com ha fet la majoria de famílies afectades. Fonts policials apunten que en cap dels informes mèdics a la mà es pot concloure que hi va haver agressions, tot i que s'ha de tenir en compte que l'exploració es va fer dies després dels suposats fets. En la denúncia, la majoria de mares han adjuntat vídeos dels seus fills explicant aquestes situacions. Moltes d'elles, després de la primera denúncia, expliquen que van recordar que el seu fill havia arribat algun dia a casa amb les parts íntimes irritades.

Dos jocs

Les denunciants posen, sobretot, el focus en dos jocs: el dels doctors (on segons el relat de les denúncies els tocaments es produïen amb l'excusa d'una revisió mèdica) i el del tobogan. El testimoni d'una mare el descriu: "Fa tres setmanes el meu fill es va posar a quatre potes sobre el sofà i em va dir que li fes pessigolles. Deia que es deia el tobogan i ho feien a l'escola". Una altra mare explica que a principi de curs va portar el seu fill al CAP perquè "no volia orinar ni anar a l'escola" i va detectar-li inflamacions. Llavors, va pensar que era l'adaptació a una nova escola, però ara dubta de si podia ser conseqüència d'aquestes suposades pràctiques.

La tasca policial se centra ara a recollir proves que subjectin el relat de les denunciants. De moment, després d'escoltar les declaracions de diverses persones de l'entorn escolar no s'han pogut treure conclusions rellevants. També s'han emportat per analitzar alguns objectes de l'escola. Al mateix temps, les monitores encara no han declarat, tot i que la policia sap que internament neguen els fets. Totes dues, que estaven contractades per Fundesplai, han estat apartades del servei i de l'escola.

stats