Abusos

Un excasteller de Barcelona admet haver abusat sexualment de nou menors de la colla

Accepta una pena de 10 anys de presó que previsiblement no haurà de complir

ARA
2 min
L'excasteller de Barcelona condemnat per abusos sexuals a menors a l'Audiència de Barcelona.

BarcelonaUn excasteller de la colla dels Castellers de Barcelona ha admès davant del jutge que va abusar sexualment de nou noies menors d'edat. Aquest dilluns, a les 10 del matí, ha començat un judici que ha sigut més curt del previst perquè la defensa de l'excasteller ha arribat a un acord de conformitat amb la Fiscalia. El ministeri públic demanava per a ell 39 anys de presó per nou delictes d'agressió sexual. L'acusat, però, ha reconegut els delictes i la Fiscalia ha rebaixat la pena fins als 10 anys i mig de presó, que previsiblement no complirà perquè cap dels delictes per separat arriba a l'any i mig de pena privativa de llibertat.

D'aquesta manera, l'home ha admès que entre els anys 2014 i 2019 va fer tocaments a nou noies a casa seva. Portava uns 20 anys a la colla exercint diverses funcions, entre elles la de tècnic de canalla, i es va guanyar la confiança de les famílies. Convidava alguns dels nens i nenes de la colla a casa seva després dels assajos o abans d’una actuació. Amb l’excusa que sabia fer massatges per tal que dormissin millor o tinguessin menys molèsties musculars, les enganyava oferint-los dolços, llaminadures i els seus menjars preferits. Durant aquests massatges en un sofà-llit va ser quan va practicar en repetides ocasions tocaments a les parts íntimes de les menors. Els recomanava que es quedessin amb calcetes i samarreta, sense pantalons ni sostenidors, per tal de poder-les tocar millor. En seu judicial, quatre de les nou víctimes han confirmat la denúncia que van presentar en el seu dia.

Alguns membres de la colla castellera han donat suport a l'acusat. Les víctimes, de fet, s'han indignat quan han sabut que tot havia acabat amb un pacte de conformitat. Per això, en acabar la breu vista oral han volgut reunir-se amb el fiscal perquè els expliqués els termes del pacte. Tot i declarar amb l’acusat separat d’elles per una mampara, en sortir s’han creuat amb ell. Llavors, l’han insultat entre crits i plors i li han exigit que els demanés perdó, cosa que l'excasteller no ha fet. A part de la pena de 10 anys i mig de presó, també ha sigut condemnat a 1.080 euros de multa, prohibició d’aproximació i comunicació amb les víctimes durant cinc anys, llibertat vigilada durant cinc anys després de la pena de presó, 6.000 euros d’indemnització a cada víctima i inhabilitació per qualsevol activitat amb menors durant quatre anys.

Comunicat de la colla

Al conèixer la sentència, la Colla dels Castellers de Barcelona ha emès un comunicat donant "tot el suport a les persones agredides". "Seguirem treballant dia a dia per fer del món casteller un espai més segur per a totes", diu el text, que també recorda que la junta directiva de la colla va ser informada l’any 2019 dels possibles abusos i que va expulsar de forma cautelar l'acusat, que feia més de 20 anys que era membre de la colla. "Des de la colla hem treballat per acompanyar totes les persones afectades i evitar possibles futures situacions similars", afegeixen els Castellers de Barcelona en el comunicat, alhora que recorden que el 2021 van presentar el primer protocol contra l'abús sexual infantil en el món dels castells.

stats