Societat 10/11/2020

Llibertat amb càrrecs per a un membre dels Castellers de Barcelona detingut per vuit delictes d'abús sexual a menors

La colla ha expulsat el presumpte autor dels fets i assegura que treballa per evitar situacions similars en el futur

Ara
2 min
Els Castellers de Barcelona en una imatge d'arxiu.

BarcelonaUn jutjat de Barcelona ha decretat aquest dimarts llibertat amb càrrecs per a un membre dels Castellers de Barcelona detingut per vuit delictes d'abús sexual a menors. Els Mossos d'Esquadra han confirmat a l'ACN que l'home va ser detingut dilluns i han explicat que la investigació va començar el febrer passat a partir de les denúncies d'algunes de les víctimes. Castellers de Barcelona ha admès en un comunicat que el membre de la colla, de 45 anys i que en portava vint amb ells, va ser expulsat de manera "cautelar i immediata" tan bon punt la junta va tenir coneixement dels fets, que està a l'espera d'aclarir-los. Segons font policials, l'investigat és una persona "amb carisma" que sempre ha tingut "una bona relació amb els infants".

Des dels Castellers de Barcelona s'assegura que l'entitat ha acompanyat totes les persones afectades i que està treballant "per protegir la canalla i evitar possibles futures situacions". Al text, els Castellers de Barcelona indiquen que, després de ser informats del "possible comportament inadequat i d'abusos", es van posar en contacte amb la Unitat Funcional d'Abusos a Menors (UFAM) de l'Hospital Sant Joan de Déu per derivar els possibles casos a especialistes.

Paral·lelament van contactar amb la Fundació Vicki Bernadet per rebre assessorament respecte a les accions a emprendre. D'altra banda, "les persones majors d'edat afectades" van ser posades en contacte amb l'Associació d'Assistència a Dones Agredides Sexualment (AADAS). Finalment, continua l'entitat, els professionals de la UFAM van considerar que hi havia indicis d'abusos i van actuar d'ofici denunciant el cas a la Fiscalia.

En declaracions a l'ACN, el president de la colla, Ramon Gil, ha explicat que els primers episodis del comportament del presumpte autor dels abusos haurien tingut lloc fa més d'un any, i ha assegurat que van actuar tan bon punt en van tenir coneixement. En aquest sentit ha dit que se'l va apartar dels Castellers de Barcelona "de manera fulminant" fins que s'esclarissin els fets.

"Els Castellers de Barcelona ens vam posar a la disposició de la justícia i els Mossos d'Esquadra. Els detalls del cas no són públics i el procés judicial segueix el curs que les autoritats han considerat", ha afirmat l'entitat en el mateix comunicat. Castellers de Barcelona ha assegurat que treballa en un protocol que permeti evitar situacions com aquesta "en un espai tan específic com és el món casteller". Alhora treballa amb els tècnics de canalla perquè rebin formació en prevenció i se'ls "exigeix" tenir el certificat de delictes de naturalesa sexual en negatiu.

stats