Trànsit
Societat 01/09/2021

Un 70% de les morts a les carreteres s'han produït després de la fi de l'estat d'alarma

L'augment de la mobilitat incrementa la sinistralitat viària, però les dades continuen per sota dels registres del 2019

2 min
Un dels accidents mortals de trànsit d'aquest 2021 en una imatge cedida pel Servei Català del Trànsit

BarcelonaLes restriccions derivades del segon estat d'alarma van fer disminuir la mobilitat de la ciutadania, i això es va notar en una reducció dels accidents de trànsit. Però amb la fi de les mesures d'excepcionalitat des de maig ha tornat a créixer el volum de circulació a les carreteres, cosa que s'ha traduït també en un augment de la sinistralitat. Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), fins al 31 d'agost 89 persones han perdut la vida en un accident de trànsit. Però un 70% de les víctimes s'han produït en els últims quatre mesos, quan ja no estava vigent l'estat d'alarma. Només aquest agost han perdut la vida 14 persones.

Malgrat tot, les dades suposen un descens de la sinistralitat viària respecte als registres d'abans de la pandèmia. En comparació amb el període de gener a agost del 2019, durant aquests primers vuit mesos de l'any s'han produït un 25% menys de víctimes mortals per accidents de trànsit.

Més atropellaments de vianants

Gairebé la meitat de les víctimes mortals d'aquest 2021 són motoristes, vianants i ciclistes. De fet, el nombre de vianants morts (9) és superior al registrat durant el mateix període del 2109. Recentment el SCT ha posat en marxa diferents campanyes per conscienciar la ciutadania de la necessitat de tenir especial cura a l'hora d'aturar el vehicle als marges d'una carretera i sortir-ne, encara que sigui arran d'una avaria o d'un accident.

L'altre col·lectiu al qual les autoritats de trànsit desvien sempre la mirada és als motoristes. Aquest any 30 d'ells han perdut la vida en un accident de trànsit a les carreteres interurbanes. El mes de juny va ser el període més negre, amb vuit motoristes morts en trenta dies, seguit d'aquest agost, quan s'han registrat sis víctimes mortals.

Si la lupa es posa en el conjunt dels accidents de trànsit –també els que impliquen un motorista–, gairebé un 80% impliquen més d'un vehicle i un de cada tres sinistres és una col·lisió frontal. De fet, el nombre de víctimes mortals d'accidents de trànsit des de principi d’any és superior al balanç del SCT, que no té en compte els accidents dins dels municipis i ciutats.

stats