Drets socials

La Generalitat frena l'adopció d'un infant que viu amb una família d'acollida des de fa 3 anys

L'administració es reunirà amb la família en les pròximes setmanes per comunicar-los la decisió

ARA
2 min
Nen d'acollida

BarcelonaUna família de Barcelona va acollir ara fa tres anys un nadó quan tenia 11 dies de vida. Es va comprometre a fer una acollida d'urgència, que té un termini d'uns sis mesos, però la convivència s'ha perllongat fins avui. Ara la família es vol quedar amb el menor definitivament perquè hi ha generat un vincle emocional, però una altra família va iniciar un procés per adoptar-lo i tot plegat va acabar als tribunals. Davant d'aquesta situació, la Generalitat ha frenat el procés d'adopció i, de moment, la criatura continuarà a la casa on ha viscut tota la seva vida. El Govern ha confirmat que en les pròximes setmanes representants de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA) es reuniran amb la família per comunicar-los la seva decisió i, fins que això no passi, el procés quedarà aturat.

Segons ha avançat La Vanguardia, la llei diu que, per poder adoptar, la diferència d'edat entre adoptant i adoptat no pot ser superior a 45 anys, cosa que en aquest cas no es compleix. D'altra banda, començar un procés preadoptiu com el que s'havia encetat amb aquesta criatura no significa que ja hi hagi una família assignada, sinó que es fa l'estudi per valorar la millor opció per al benestar del menut. La conselleria de Drets Socials assegura que l'ICAA té en compte la voluntat que ha manifestat la família d'acollida per formalitzar l'adopció i li agraeix la tasca que ha dut a terme en els diversos acolliments que ha fet. Aquesta parella fa anys que actua com a família d'acollida (ha tingut cura de set infants abans de l'actual), però en els anteriors casos no havia transcorregut un període tan llarg de temps com aquest.

És possible adoptar un infant acollit?

L'acolliment és una mesura temporal en què una família obre les portes de casa seva per fer-se càrrec d'un infant mentre la seva família d'origen no ho pot fer. Ara bé, els serveis socials sempre proven de treballar amb la família d'origen per ajudar a resoldre aquelles circumstàncies que han motivat el desemparament amb l'objectiu que l'infant pugui retornar-hi. Quan això no és possible, comença el procés adoptiu. ¿És possible que una família d'acollida adopti un infant que té acollit? Sí, a Catalunya hi ha casos en què excepcionalment un acolliment ha acabat en adopció. En aquests casos es té en compte el vincle d'afinitat entre els acollidors i la criatura, però sempre "posant al centre l'interès superior de l'infant" i d'acord amb les recomanacions de l'equip d'atenció a la infància

stats