Societat 18/05/2017

Acord històric per soterrar la R2 a Montcada

Les obres començaran el 2020 i tindran una inversió de 300 milions d'euros

Xavi Segura
2 min
L'alcaldessa de Montcada, Laura Campos, s'emociona durant la roda de premsa, al costat del ministre De la Serna

Montcada i ReixacAcord històric per soterrar la línia R2 de Rodalies al pas per Montcada i Reixac. En una reunió entre el ministre de Foment, Íñigo de la Serna; el conseller de Territori, Josep Rull; l'alcaldessa de Montcada, Laura Campos, i la vicepresidenta de Planificació Estratègica de l'AMB, Janet Sanz, s'ha acordat la mesura després de 30 anys de reivindicació. Les obres de soterrament començaran el 2020 i tindran una inversió de 300 milions d'euros amb un termini d’execució de 38 mesos des que es posin en marxa les màquines. Properament, s’elaboraran dos estudis informatius amb la declaració d’impacte ambiental corresponent i després es redactarà el projecte constructiu.

“No estem parlant d’una integració ferroviària qualsevol, que ha de servir només per embellir zones on ara hi ha vies o fer espais urbans més macos”, ha explicat De la Serna, destacant que hi ha “motius suficients” per ser conscients que ens trobem davant d’un projecte “molt diferent” degut a les característiques del municipi. De fet, en aquesta línia, per on circulen també els trens de la R11, hi passen prop de 250 trens al dia i ha registrat gran part de les 169 víctimes mortals atropellades a les vies al municipi. “Es tracta de curar una cicatriu física que es conseqüència de la historia d’aquesta ciutat”, ha destacat De la Serna, afirmant que el projecte “cosirà dos barris incomunicats fins ara”, un fet que, segons afirma, canviarà la forma d’entendre la ciutat i de relacionar-se entre la ciutadania.

El Ministre també ha destacat que el soterrament donarà més seguretat a la zona, que s’ha convertit en un històric punt negre de la xarxa ferroviària catalana, i ha qualificat el projecte de “gran magnitud” i de “gran complexitat tècnica” per les seves característiques. De la Serna ha anunciat també la creació d’una comissió de seguiment del projecte que, a partir d’avui mateix, s’encarregarà de corroborar de forma “exhaustiva” que es compleixen tots els terminis i les actuacions marcades. “M’estareu a sobre i sé que si no compleixo amb l’acord em pujaran els colors a la cara”, ha afirmat de la Serna.

Tot i ser conscients del moment històric i que s’està començant a curar una ferida històrica, el to de les valoracions també han estat de cautela després que l’últim acord de soterrament assolit l’any 2007 entre Foment, la Generalitat i l’ajuntament de Montcada acabés amb un brindis al sol ja que no es va arribar a dur a terme mai. “Sóc enormement prudent a l’hora d’adquirir compromisos”, ha posat el Ministre com a garantia de la seva paraula amb què el projecte es durà a terme.

stats