Natalitat

Adeu a l'era dels Marc: Leo és el nom de nen més posat a Catalunya

Júlia continua sent el nom més posat entre les nenes des de l'any 2017

3 min
QUÈ VOLEN ELS NADONS?

BarcelonaPer primera vegada des del 1977, Marc ha deixat de ser el nom masculí més posat a Catalunya. L'any 2022, el nom que ha liderat els rànquings a Catalunya des que es van començar a fer estadístiques sobre els noms més populars va ser desbancat per dos noms propis: Leo i Nil. Segons les últimes dades publicades per l'Idescat, el nom que molts nadons catalans ja comparteixen amb l'astre de futbol argentí és, per primera vegada, el nom masculí més posat a Catalunya. Concretament, l'any passat fins a 433 nadons van rebre el nom de Leo, una vintena de nens més que el 2021, quan Marc liderava el podi amb 443 nadons. De fet, el nom de Leo ha crescut amb força els últims anys, perquè el 2020 ocupava el cinquè lloc a la llista i fins a l'any 2014 ni tan sols apareixia entre els 25 noms més posats a nadons nascuts a Catalunya.

El nom de Nil continua sent el segon més posat entre els nens per segon any consecutiu, amb 425 famílies que van triar aquest nom per al seu fill l'any passat. Tot i això, són 11 menys que el 2021 i 7 menys que el 2020, quan Nil ocupava la tercera posició per darrere de Marc i Pol.

Com a noms masculins més populars del 2022, després de Leo, Nil i Marc, hi ha Pol (391), Jan (386) i Biel (373).

Ona escala cinc posicions en un any

Per segon any consecutiu, el nom de Júlia ha estat el més posat entre els 56.316 nadons que l'any 2022 van néixer a Catalunya. L'any passat 440 nadons van rebre aquest nom que des de fa sis anys és el més popular entre les nenes, després d'haver desbancat Martina el 2017. Segons les últimes dades publicades, el segon nom femení més popular a Catalunya és Ona, amb 414 nenes l'any 2022, un nom que ha escalat cinc posicions en tan sols un any. El 2021 Ona ocupava el setè lloc en el rànquing de noms femenins i la catorzena posició en el rànquing global de noms a Catalunya, amb 353 nenes amb aquest nom. El tercer nom més posat l'any passat entre les nenes catalanes és Martina (396), un nom que ha estat al top 3 de noms més populars des de fa dotze anys i que ha estat el nom de nena més posat a Catalunya sis vegades. Més enllà dels tres noms femenins més populars, en quarta posició hi ha Mia (372), en cinquena Lucía (357) i el sisè va ser Emma, amb 348 nadons.

Noms més freqüents dels nadons a Catalunya l'any 2022

Si ens centrem en els noms més posats a escala territorial, Leo és el nom que més triomfa a l’àmbit metropolità, el Camp de Tarragona i el Penedès. Jan ha estat el més popular durant el 2022 a les comarques gironines, a ponent, a les comarques centrals i a l’Alt Pirineu i l'Aran. En canvi, Marc, tot i ser el tercer nom més posat a escala catalana, només ha estat el més freqüent a les Terres de l’Ebre.

En el cas de les nenes, Júlia és el nom femení preferit per les famílies a l’àmbit metropolità, les comarques gironines, el Camp de Tarragona i el Penedès. Martina és el més posat a les Terres de l’Ebre, Ona a ponent i Jana a les comarques centrals. Laia, que amb un total de 269 nadons que van rebre aquest nom l'any passat no forma part del rànquing dels 25 noms més posats a Catalunya, sí que és el que més s'ha escollit a l’Alt Pirineu i l'Aran.

stats