Societat 13/12/2019

Administracions i científics confien en una recuperació relativament ràpida del Besòs

S'agafaran mostres de peixos, algues i invertebrats per saber l'abast de la contaminació en paral·lel amb les analítiques a l'aigua

Elena Freixa
3 min
Un peix mort a la riba del riu Besòs al seu pas per la Depuradora de la Llagosta

BarcelonaEl Besòs es recuperarà i ho farà "relativament ràpid". Ho han defensat aquest divendres les administracions reunides per atendre l'emergència ambiental al riu i també ho corroboren veus científiques que treballen per conèixer l'abast concret de la contaminació que va abocar-se a l'aigua durant l'incendi d'una indústria amb productes tòxics a Montornès del Vallès i que va provocar la mort de peixos. "Calen estudis específics i a fons per saber l'afectació, però no hi ha una regressió a la situació de fa 30 anys, en què els abocaments passaven dia sí dia no i les depuradores no hi eren o no funcionaven com ara. Avui preveiem un recuperació molt abans que anys enrere", defensa el professor d'ecologia de la UB Narcís Prat.

La mortalitat i l'impacte sobre la diversitat han estat greus, però Prat ha fet una crida a l'optimisme respecte a la capacitat de revertir l'episodi. "Els peixos al tram final del Besòs són grossos perquè no es reprodueixen, sobreviuen com poden perquè viuen estressats per múltiples pressions", ha explicat l'expert, que ha subratllat que l'abocament s'ha produït en un riu amb un equilibri especialment fràgil.

Prat i un grup de científics començaran la setmana que ve els treballs de mostreig de peixos, invertebrats i algues per veure l'afectació sobre la biodiversitat d'aquests vessaments. "Els resultats permetran fer una estimació sobre si els peixos, que fins ara baixaven a aquest tram del Besòs, tornaran a fer-ho d'aquí sis mesos o en caldran dotze", ha dit l'ecòleg a tall d'exemple. Serà una feina paral·lela a les anàlisis que està duent a terme l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per saber l'estat de l'aigua i els sediments.

El director de l'ACA, Lluís Ridao, ha explicat que confien tenir les primeres dades sobre les analítiques de l'aigua a principis de la setmana que ve. Els treballs sobre el terreny dels tècnics han permès comprovar que la depuradora "ha fet molta feina" i que el nivell d'afectació semblava haver baixat avui des de Can Zam fins a la platja. "Això ens fa tenir més esperances", ha afegit Ridao en declaracions a l'ARA. A la zona on es va produir el vessament continuen els treballs de neteja per retirar l'aigua residual, i les olors encara es poden sentir a la zona de Montcada.

Unitat institucional

La Generalitat, onze ajuntaments, el Consorci del Besòs i el Consorci Besòs-Tordera han sortit de la reunió d'aquest matí amb el compromís per treballar en la regeneració del riu Besòs conjuntament per una recuperació "relativament ràpida". Han parlat d'un pla de xoc per recuperar el riu de la gravetat d'aquests dies, tot i que han coincidit que no es pot dir que la situació sigui la mateixa que 30 anys enrere.

La directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Mercè Rius, ha subratllat que el pitjor ha passat, i que s'entreveuen "signes" de recuperació, amb carpes al tram final del riu. Rius ha explicat que s'ha iniciat un expedient informatiu. A partir d'aquest expedient es determinarà si se'n deriva un de sancionador o de responsabilitat ambiental a l'empresa. Ha promès "màxima contundència" si es decideix que hi ha hagut un comportament inadequat.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha traslladat un missatge d’unitat d’acció per recuperar el riu, i ha explicat que, en cas que s'observin índexs de delicte ambiental en la investigació iniciada per la Fiscalia, els ajuntaments estudiaran personar-se en la causa.

El president del Consorci Besòs-Tordera i alcalde de Mollet del Vallès (Barcelona), Josep Monràs, ha afirmat que s'està davant d'un fet greu, però que "no és impossible recuperar" el riu, i també que està a l'espera dels informes per determinar quins seran els pròxims passos.

stats