Societat 31/03/2021

L'AECC demana insistir en el programa de detecció del càncer de còlon tot i la pandèmia

En el dia mundial per la prevenció d'aquesta malaltia, l'associació recalca la necessitat de mantenir el cribatge que s'havia interromput pel covid-19

L.B.
2 min
Cancer de colon

La pandèmia ha reestructurat el sistema sanitari mundial. Els hospitals han hagut d'habilitar plantes únicament per a pacients amb covid, reprogramar operacions i duplicar els torns dels professionals. Però per poder fer aquest gran esforç els recursos destinats al diagnòstic i tractament d'altres malalties s'han vist afectats. En el Dia Mundial per la Prevenció del Càncer de Còlon, l'Associació Espanyola contra el Càncer demana i recorda la necessitat de fer programes de cribatge per detectar els casos abans que sigui massa tard.

El càncer és la primera causa de mort prematura entre els 30 i els 69 anys, just la franja d'edat en la qual s'inclouen les persones en edat de risc de desenvolupar un càncer de còlon. Aquest tipus de càncer va segar la vida de 2.423 persones a Catalunya durant el 2020. Durant l'any passat es van detectar 6.135 nous casos arreu del territori català i va ser el segon tipus de càncer que més morts va causar, per darrere del càncer de pulmó (3.548 defuncions) i per davant del càncer de pàncrees (1.161). "Totes les persones han de tenir les mateixes oportunitats davant el càncer, i aquestes oportunitats comencen per garantir el dret a participar en programes de cribatge. D'aquí ve que sigui essencial que es mantinguin els programes de cribatge de càncer de còlon malgrat la pandèmia", recalca Ramón Reyes, president de l'AECC.

Els programes de cribatge han demostrat científicament que són capaços de disminuir la mortalitat a curt termini entre el 30% i el 35%, cosa que equival, en l'àmbit estatal, a salvar unes 4.000 vides. Durant la primera onada de la pandèmia es van aturar tots els programes i, tot i que s'està reprenent l'activitat, la por i la preocupació pel covid encara condicionen aquests programes.

stats