Societat 13/02/2015

Afectats per l'Hepatitis C es querellen contra Ana Mato i Alfonso Alonso

Han presentat la querella contra el ministre de Sanitat i la seva antecessora al Tribunal Suprem per 37 delictes de lesions i dos d'homicidi

Efe
3 min
Els afectats per la Hepatitis C, concentrats davant el Tribunal Suprem / EFE

MadridLa Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C ha presentat aquest divendres una querella al Tribunal Suprem (TS) contra el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, i la seva antecessora, Ana Mato, per 37 delictes de lesions i dos d'homicidi de malalts que no han rebut els nous fàrmacs.

A més, la Plataforma estén la querella contra el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS) i l'Agència Espanyola del Medicament, segons ha explicat en declaracions als mitjans la responsable jurídica, Eva Martínez, que ha assenyalat que d'aquí a quinze dies tornaran a denunciar altres 30 casos més.

"Venim a demanar ajuda al Suprem i a demanar justícia, hem intentat tractar amb un Govern que no ens ha volgut atendre en cap moment", ha afirmat Martínez. Dels 39 casos inclosos en la denúncia, que també consideren que han estat víctimes de l'omissió del deure de socors, el 80 per cent té prescrit el tractament amb els fàrmacs innovadors però no els ha rebut, tal com ha indicat la responsable jurídica de la Plataforma a les portes de l'alt tribunal.

Amb aquesta acció, la Plataforma apel·la a la "imparcialitat" del Suprem perquè investigui per què aquests casos no han rebut els fàrmacs prescrits per combatre la malaltia i "no pararà" fins que els 35.000 pacients greus que estima que hi ha a Espanya "arribin fins aquest tribunal". Martínez ha assegurat que l'Executiu "no ha donat resposta" als malalts d'hepatitis C i que l'Agència del Medicament ha tingut un "funcionament irregular" en aquest assumpte pel que ha reiterat que les institucions han de dir "què està passant" perquè el Govern no ho ha volgut "explicar".

Després d'assenyalar que "algú ha de respondre" pel sofriment dels malalts, la Plataforma ha demanat als metges col·laboració i que no es deixin portar "per les pressions polítiques", cosa que, al seu parer, és el que està passant. Martínez ha apuntat que la Plataforma anirà al TS cada quinze dies per seguir presentant noves querelles. "I així indefinidament, perquè la intenció és treure a llum totes les mentides", ha afegit.

Per la seva banda, el president de la Plataforma, Mario Cortés, ha tornat a reclamar una entrevista amb el ministre de Sanitat. Ha recordat que dilluns passat, 23 membres de la Plataforma van anar al Ministeri, on van registrar un escrit en el qual feien responsables els dirigents d'aquest organisme de les més de morts que s'han produït des que Alonso va prendre de possessió sense rebre els nous tractaments.

Segons ha dit Cortés, un cop al Ministeri van ser rebuts per Meravelles Izquierdo, adjunta a la Subdirecció General de Cartera Bàsica de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Fons de Cohesió. Izquierdo els va dir que el Pla Estratègic Nacional per a l'Abordatge de l'Hepatitis C estaria llest previsiblement per al pròxim 3 de març, que també ha considerat que si aquest document no està signat per les comunitats autònomes, no servirà per a res, ja que són aquestes les que tenen les competències de la sanitat.

Abans de la presentació de la querella, els afectats per l'hepatitis C s'han concentrat davant del TS, la majoria amb samarretes vermelles de la Plataforma d'Afectats, amb pancartes en què es podia llegir "Retallen salut i vida", "Tractaments per tots" o "Que s'acabi la tortura, per a l'hepatitis C hi ha cura". A més, corejaven consignes com "No són morts, són assassinats", o "La lluita és l'únic camí". Alguns dels afectats han acudit a la concentració directament des de l'hospital Doce de Octubre, on romanen tancats des del passat mes de desembre

stats