Violència sexual

El model Barnahus preveu quadruplicar la detecció d'agressions sexuals a menors

Barcelona inaugura el servei integral a l'espera que s'obrin els de Manresa i el Prat per acabar el desplegament

ARA
3 min
Una sala de la Barnahus de Tarragona, on es dona una atenció integral als menors víctimes de la violència sexual.

BarcelonaLa posada en pràctica del model Barnahus permetrà quadruplicar la xifra de casos d'abusos a menors detectats en els pròxims anys. De fet, això mateix va passar a Tarragona en el primer any d'aquest servei d'atenció integral a les criatures que han patit agressions sexuals. En una visita a les noves instal·lacions que cobriran la ciutat de Barcelona, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha apuntat aquest divendres que poden aflorar uns 3.600 casos nous cada any. De moment, els treballadors tenen a sobre la taula una seixantena d'expedients.

El servei atendrà els menors en dos edificis del carrer de la Marina, a tocar de la Monumental, en un espai habilitat amb diferents estances dissenyades perquè s'assemblin a un espai casolà i pensades per a la comoditat dels infants. A més, hi haurà altres despatxos per als Mossos d'Esquadra i l'equip psicosocial i una sala per a psicoteràpia i l'avaluació mèdica. Amb el de Barcelona ja són 10 Barnahus a tot Catalunya (Terrassa, Granollers, la Seu d'Urgell, Lleida, Girona, Tortosa, Vilanova i la Geltrú, Mataró i Manresa) i només falta posar en marxa els del Prat de Llobregat i Badalona per completar una de les mesures estrella del Govern durant aquesta legislatura.

El conseller ha destacat “l'intens esforç” que el Govern ha dut a terme en l'últim any per poder estendre el model Barnahus a tot Catalunya i s'ha mostrat satisfet amb la “decisió col·lectiva d'afrontar la problemàtica que suposen els abusos sexuals”. Campuzano ha assegurat que la posada en marxa de tots aquests serveis permetrà "fer emergir" molts més casos. En aquest sentit, ha subratllat que la posada en marxa del pla pilot del servei de Tarragona va "fer emergir" el triple d'abusos a menors. Així, ha calculat que en els anys vinents s'arribin a comptabilitzar 3.600 casos anuals. “Des del punt de vista del sentit comú aquestes dades poden arribar a sobtar, però hem de tenir en compte que, en aquests moments, la cua d'entrada d'expedients dels dos dispositius de Barcelona és de 60”, ha explicat.

L'objectiu a llarg termini del model Barnahus és la de "minimitzar" els abusos, una "realitat atroç", segons les paraules de Campuzano, que encara està amagada en entorns com l'escola i el lleure i sobretot en el familiar, que és on es concentren la majoria d'agressions a criatures. "No s'estava detectant de manera adequada, ni es feia l'acompanyament pertinent, ni es castigava quan era necessari a través del Codi Penal", ha admès el conseller, que també ha assenyalat que l'eventual augment de denúncies pot tenir conseqüències d'ordre penal. Per això, s'ha alineat amb les peticions que el departament de Justícia ha fet en reiterades ocasions d'ampliar el nombre de recursos en aquest camp. “Tenim un procés d'alentiment de la justícia”, ha apuntat Campuzano, que ha demanat que el Consell General del Poder Judicial i el ministeri de Justícia hi donin resposta.

Nega que s'incrementi la xifra de menors autors d'agressions

A la pregunta sobre si s'ha detectat un augment de la xifra de menors autors d'agressions sexuals, Campuzano ha assegurat que l'informe que es va encarregar a un grup d'experts després dels episodis de violacions al centre comercial Màgic de Badalona no va constatar aquesta tendència. Amb tot, ha reconegut que el fet que hi hagi aquesta mena de conductes obliga a plantejar certs debats, com el de la necessitat de proporcionar als infants i joves una educació integral o el de restringir l'accés a la pornografia. “No pot ser que el principal element d'educació sexual dels nostres nens i nenes sigui aquest”, ha lamentat. Així, ha exigit que les institucions europees “plantin cara a les plataformes que es lucren d'aquestes activitats”.

D'altra banda, fins al 31 de desembre del 2023, la Barnahus de Tarragona va atendre 803 casos de menors víctimes d'agressions sexuals: dues terceres parts (664) van ser nenes, i 139, nens. La majoria dels abusos (428) es van donar fora de l'àmbit familiar, mentre que 375 van passar en el si de la família. Un total de 460 casos van acabar judicialitzats, i la principal via d'entrada va ser la denúncia dels cossos de seguretat (276), seguida de la intervenció dels serveis sanitaris (195) i de l'àmbit educatiu (130). El conseller Campuzano ha destacat que arran de l'activació d'aquest servei també han aflorat altres situacions en què s'han vulnerat els drets dels menors i que no estan relacionades amb violències sexuals, segons informa l'ACN.

stats