INCENDIS
Societat 14/09/2019

Agricultura promet noves ajudes pels focs de l’Ebre

Jordà es reuneix amb els pagesos afectats pel foc més virulent de l’estiu a Catalunya

Oriol Gracià
2 min
Agricultura promet noves ajudes  pels focs de l’Ebre

La Palma D’ebrePau Ciuraneta és el jove pagès de 25 anys que fa gairebé tres mesos va pujar a la xarxa un vídeo que es va fer viral. Havia perdut una vintena d’hectàrees d’oliveres en l’incendi que a finals de juny va cremar més de 5.000 hectàrees de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues, i va saber aprofitar la potència de les xarxes socials per denunciar la desesperació dels pagesos que, com ell, van veure com les cendres esborraven la feina de molts anys. Ahir al matí va anar a la plaça Catalunya de la Palma d’Ebre -el seu poble- per assistir als actes commemoratius del centenari de la fundació de la Cooperativa Agrícola, el motor econòmic d’un municipi que viu gairebé en exclusiva de l’agricultura. “Hem de continuar endavant i amb força, no ens podem desanimar perquè, si no, no ens en sortirem”, comentava amb cert optimisme poc abans de començar els discursos.

L’acte va estar presidit per les autoritats locals i per la consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, que va aprofitar la visita a la Ribera d’Ebre per reunir-se amb els representants de la plataforma de pagesos afectats pel foc més virulent de l’estiu a Catalunya, que va arrasar més de 5.000 hectàrees d’arbres, matollar i conreus de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues a finals de juny. Davant la pressió que els afectats han exercit les últimes setmanes -amb talls de carretera inclosos al llarg de l’estiu-, la consellera es va comprometre a concretar noves ajudes en el termini de quinze dies, al marge del primer paquet de mesures que ja va anunciar el juliol passat i que sumen un global d’11,5 milions d’euros en inversions directes de la Generalitat per a la regeneració forestal de la zona afectada i actuacions de prevenció d’incendis forestals.

Els pagesos, satisfets

A l’acabar la reunió, Enric Prunera, portaveu dels pagesos afectats, va voler donar un “vot de confiança” a la conselleria: “Encara no hem pogut concretar xifres, però les pròximes setmanes es constituirà una taula tècnica de treball per trobar solucions, mirar de compensar les pèrdues i garantir les inversions per poder posar les terres altra vegada en funcionament”. Amb la nova situació, i de moment, els pagesos descarten noves mobilitzacions.

stats